Published On: Pon, lis 4th, 2021

Premijerka Srbije posjetila Manastir i Muzej Žitomislić

U okviru 102. tradicionalne manifestacije “Šantićeve večeri poezije” predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posjetila Manastir i Muzej manastira Žitomislić i tom prilikom pogledala stalnu postavku Muzeja odnosno artefakata od 14. do 19. stoljeća.

”Drago mi je što sam posjetila Manastir Žitomislić i Muzej Žitomislić u kojem se nalaze vrijedni artefakti iz perioda od 14. do 19. stoljeća, koji svjedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru.

U Muzeju se nalaze djela različitih ikonopisaca i umjetnika koji svjedoče o međunarodnom iskustvu ove zajednice. Jako je važno što Manastir Žitomislić i Fondacija Muzeja Žitomislić rade na međukulturnom i međureligijskom dijalogu”, kazala je Brnabić.

Danilo Pavlović, iguman Manastira Žitomislić, kazao je da je posjeta premijerke Ane Brnabić veoma važna u smislu podrške Vlade Republike Srbije radu Manastira i Fondacije Muzej Žitomislić.

Brnabić posjetila Muzej i Manastir Žitomislić - Premijerka Srbije posjetila Manastir i Muzej Žitomislić

”Ono što je važno napomenuti da je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić kontinuitet podrške Vlade Srbije Manastiru i Muzeju. Također, mislim da je već postalo prepoznatljivo da je Manastir Žitomislić, Manastir koji se bavi međureligijskom i međukulturnom suradnjom na svim razinama i radujmo se susretu sa svakim čovjekom, rekao je Pavlović.

Iguman Pavlović je dodao da je Mostar jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini pa su tako i posjetitelji Muzeja i Manastira Žitomislić ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Dejan Dilberović, direktor Fondacije Muzej Žitomislić, naglasio je da je privilegija i čast da premijerka jedne regionalne sile dođe i posjeti ovaj Muzej i da značaj kulturi.

”Premijerka Ana Brnabić je tijekom posjete pogledala postavku artefakata od 14. do 19. stoljeća  među kojima su najpoznatije žitomislićke dveri urađene u drvorezu i prekrivene zlatom, rukopisi, knjige, ikone, crkveni materijali, dijelovi službene odjeće iz tog razdoblja i sve ono što je monaška zajednica sakupljala tokom vjekova”, naglasio je Dilberović.

Muzej Žitomislić osnovan je unutar kompleksa Manastira 1858. godine izgradnjom novog konaka i osnivanjem škole. Uz muzeju su se nalazile knjižnica i galerija što svjedoči o njegovom kulturno-prosvjetnom djelovanju kroz vjekove. Muzej su posjećivali turisti, ali i poznati putopisci zahvaljujući kojima danas postoje informacije o izgledu i sadržaju umjetnina i Muzeja iz tog razdoblja.

Muzej Žitomislić je obnovljen 2019. godine i osim stalne postavke artefakata od 14. do 19. vijeka u njemu se organiziraju mnogi drugi kulturni događaji. Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je cijeli kompleks Manastira s Muzejom nacionalnim spomenikom, navedeno je u PR priopćenju.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Sudija davno svirao kraj! Piši propalo.

Niko
Niko
1 godina prije

Svaka čast Ana!