Premijer Srbije bi, kao da ničeg nije bilo, odnose s Hrvatima jednostavno 'resetovao' i počeo ispočetka

‘Nije dobro da postoje dvije zemlje gdje politička komunikacija nije na najvišoj razini, zato mislim da je važno sada resetirati te odnose i početi iznova’, kazao je Dačić.
Odnose Srbije i Hrvatske treba ‘odlediti, resetirati i početi iznova’, izjavio je u ponedjeljak srbijanski premijer Ivica Dačić za agenciju Beta i izjavio da je spreman za susret predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem.
Dačić je istaknuo kako ne bi bilo dobro dopustiti da odnosi Beograda i Zagreba uđu u još lošiju fazu iz koje bi povratak bio teži i rekao da je upravo zato spreman sastati se s Milanovićem.
– Nije dobro da postoje dvije zemlje gdje politička komunikacija nije na najvišoj razini, zato mislim da je važno sada resetirati te odnose i početi iznova – kazao je Dačić.
Srbijanski premijer smatra da bi procesom ‘odleđivanja’ odnosa Srbije i Hrvatske bila zaokružena atmosfera dobre regionalne suradnje.
– Srbija želi promicati dobru suradnju i odnose sa svim državama u našem okruženju. Moramo biti svjesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti točke koje će nas vući naprijed – istaknuo je Dačić u intervjuu.
Dačićevo je stajalište da se odnosima Srbije i Hrvatske treba biti veoma praktičan.
– To znači da mi ne moramo pokazivati bilo kakvu ljubav, ali da politička suradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju postojati – istaknuo je Dačić.
Srbijanski premijer ne dijeli dojmove da su se nakon izbora u Srbiji u svibnju 2012. pogoršali odnosi Beograda sa zemljama regije, navodeći da su najviši dužnosnici Srbije posjetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku, te najavljujući nove bilateralne susrete, među ostalima sa Slovenijom, BiH, Bugarskom i Crnom Gorom.
Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dačić je rekao da se očekuju politički kontakti s novom vladom u Podgorici i nazvao ‘pogrešnim’ dojmove da Srbija ima nešto protiv crnogorske neovisnosti.
– Srbija poštuje odluku građana Crne Gore, a nas u Crnoj Gori interesira položaj Srba koji tamo žive i njihova prava – naglasio je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

more recommended stories