BH Airlines: Još se čeka odgovor potencijalnih strateških partnera

SARAJEVO – Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH još čeka povratnu informaciju od aviokompanija Air Asia, Tarhan&Tower Airlines (T&T) i Atlas jet, koje su prošle godine izrazile interes za sklapanje strateškog partnerstva sa BH Airlinesom. Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nam je rekao da su predstavnici ove tri aviokompanije boravili u BiH, te da sada čeka njihov odgovor na ono što im nudi Vlada FBiH, koja je vlasnik BH Airlinesa, piše Oslobođenje.
S obzirom na to da konkretnih informacija iz Vlade FBiH o planovima za budućnost BH Airlinesa još nema, medijima ostaje samo da špekuliraju o mogućim raspletima vrlo komplicirane priče u kojoj se, pored svih aviokompanija u regiji, nalazi i bh. aviokompanija.
Jedna od špekulacija je da je vodeća azijska niskotarifna aviokompanija Air Asia koja je pismo namjere o mogućem partnerstvu federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija uputila preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, zainteresirana za stvaranje regionalne aviokompanije s glavnim aerodromom u Mostaru. Vlasnik ove aviokompanije Tony Fernandes navodno je za Mostar zainteresiran zbog povoljnijih vremenskih prilika od onih koje počesto, pa i ovih dana vladaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Kompaniji Air Asia Mostar je, dakako, zanimljiv i zbog blizine Međugorja, a zna se koliki profit donosi religijski turizam u ovom hercegovačkom mjestu.
ABCportal.info