Published On: Čet, lis 30th, 2014

PREGOVORI U ZAVRŠNICI Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu

PREGOVORI U ZAVRŠNICI Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu

 KLAGENFURT/ZAGREB – Austrijska banka Hypo Alpe-Adria-Bank International objavila je danas da je postigla načelni sporazum o prodaji mreže podružnica u jugoistočnoj Europi američkoj private equity tvrtki Advent International Corp.

Prodaja je uvjetovana odobrenjem austrijske vlade, Adventa i njegova suinvestitora, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), priopćeno je danas iz Hypoa.

U Adventu i EBRD-u nisu željeli komentirati tu informaciju dok ne bude potpisan pravovaljani kupoprodajni ugovor, navodi austrijska novinska agencija APA.

Hypova mreža u jugoistočnoj Europi obuhvaća šest podružnica u pet zemalja, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, s ukupno 245 poslovnica i 1,15 milijuna klijenata.

Hypo u priopćenju ne navodi dogovorenu cijenu mreže, pri čemu je slovenski informativni portal Finance.si jučer objavio da će Advent za Hypovu balkansku podružnicu platiti oko 100 milijuna eura.

Ukupna je aktiva balkanskih podružnica Hypo Alpe-Adrije krajem lipnja ove godine iznosila 8,4 milijarde eura a u prvih šest mjeseci 2014. poslovale su s gubitkom od 4,3 milijuna eura. Njihova je knjigovodstvena vrijednost prošle godine smanjena na 500 milijuna eura a smanjena je i ove godine, za trenutno nepoznat iznos, navodi agencija Bloomberg.

Austrijska agencija APA izvješćuje pak, pozivajući se na informacije kojima ne navodi izvor, da je knjigovodstvena vrijednost mreže na kraju lipnja ove godine nakon dodatnih otpisa iznosila samo oko 89 milijuna eura.

Hypo Alpe-Adria koštao je austrijske porezne obveznike 5,5 milijardi eura otkad je spašen 2009. godine, s tim da se očekuje da će mu biti potrebna dodatna sredstva za kontroliranu likvidaciju, napominje Bloomberg.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare