Published On: Pet, lis 30th, 2020

PREDUGO SMO BILI NAIVNI: Pariz želi Erdogana na koljenima

Francuska će se zalagati za sankcije na europskoj razini protiv Turske u trenutku dok se napetosti između EU i Ankare vrte oko mnogih sporova, rekao je francuski državni tajnik za europska pitanja.

“Zalagat ćemo se za snažne europske mjere reakcije, uključujući moguće oruđe sankcija”, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune 28. listopada ispred Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta. 

 “Posljednja epizoda, koja svakodnevno pomiče granice neprihvatljivog, predsjednika Erdogana koji je vrijeđao predsjednika Republike, otkriva […] opću strategiju koja je namijenjena umnožavanju Turske sveopće provokacije “, dodao je.

„Uvijek je isti cilj: vršiti maksimalan pritisak na svoje susjede, a posebno na EU.

Predugo smo bili naivni ”, rekao je Clément Beaune.

Recep Tayyip Erdogan pozvao je svoje sugrađane 26. listopada na bojkot francuskih proizvoda , nekoliko dana nakon što je Pariz opozvao svog veleposlanika u Ankari.

 

Turska optužuje predsjednika Emmanuela Macrona da je izrazio potporu slobodi karikiranja proroka Muhameda, tijekom nacionalnog odavanja počasti Samuelu Patyju, francuskom učitelju odrubljenog glave zbog prikazivanja Muhammadovih karikatura u nastavi.

 Pored ovih nedavnih napada, posljednjih mjeseci povećale su se napetosti i sporovi između EU i Turske.

Otkriće ogromnih plinskih polja u istočnom Mediteranu posljednjih godina potaknulo je apetit priobalnih zemalja poput Grčke, Cipra, Turske, Egipta i Izraela.

Dovoljno da ožive svađe oko pomorskih granica.

Na kraju europskog summita sredinom listopada u Bruxellesu, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kritizirao je nastavak istraživanja turskog plina u istočnom Mediteranu  , podsjetivši da je EU planirala procijeniti situaciju u Prosinca s ciljem mogućih sankcija.

Ankara je također vojno angažirana u Libiji, kao podrška vladi nacionalnog jedinstva, te u Siriji protiv kurdskih snaga, udruženih u međunarodnu koaliciju protiv džihadističke skupine Islamska država, koaliciju kojoj pripada nekoliko članica EU.

Turska vlada također podržava azerbejdžanske snage angažirane protiv armenskih separatista u Nagorno-Karabahu.

Turska je također pod  prijetnjom američkih sankcija nakon što je nedavno, na ljutnju Washingtona, testirala sofisticirani protuzračni obrambeni sustav, S-400, nabavljen od Rusije unatoč upozorenjima NATO-a. čiji je dio i Ankara.