Published On: Pet, lis 30th, 2020

FRANCUSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA: Islamizam je fašizam 21. stoljeća

U intervjuu za RTL, ministar unutarnjih poslova Francuske reagirao je na napad koji je 29. listopada u Nici ubio troje ljudi.

Gérald Darmanin kritizirao  je politički islamizam i osudio “izuzetno snažne pozive na mržnju prema određenim stranim vođama”.

Upitan o RTL-u dan nakon islamističkog napada 29. listopada u Nici, Gérald Darmanin rekao je:

“Bilo je i bit će i drugih činjenica poput  apsolutnog prezira prema nama koji doživljavamo”, prije nego što je kazao da je islamizam “oblik fašizma 21. stoljeća”.

„Mi smo u ratu protiv neprijatelja koji je vanjski i unutarnji neprijatelj. Ne ratujemo protiv religije, već protiv ideologije, islamističke ideologije ”, nastavio je, u borbenom tonu, ministar unutarnjih poslova.

Najmlađa stanarka mjesta Beauvau u Petoj republici dodatno je pojasnila, u vezi s tim “oblikom fašizma 21. stoljeća”, da politički islamizam želi “nametnuti njegove kulturne kodove, način života, način upravljanja osjećajima. terorom ”.

Ministar je potom ispitao inozemni utjecaj i osudio “izuzetno snažne apele na mržnju prema određenim stranim čelnicima”, posebno one koji su došli od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove vlade.

Gérald Darmanin je ipak odbacio ideju izmjene francuskog Ustava, koju su predložile određene oporbene ličnosti, nakon novog napada na Nicu:

„Veličina Francuske bit će u tome da tu ideologiju pobijedi vladavinom zakona. Promjena našeg Ustava znači slaganje s teroristima. “