Published On: Pet, lis 30th, 2020

Njemačka se protivi sankcijama protiv Turske

Suočena s rastućim napetostima između Turske i nekoliko zemalja EU, Njemačka se zalaže za suzdržavanje protiv Ankare.

Berlin svako izricanje sankcija smatra neprikladnim i u tom smislu blokira zahtjeve drugih država članica.

Čelnici Europske unije (EU) osudili su provokacije i retoriku Ankare protiv francuskog šefa države Emmanuela Macrona 29. listopada.

Međutim, oni neće odlučiti ni o kakvoj mjeri prije summita u prosincu, kao što je predsjednik Vijeća Charles Michel najavio isti dan nakon europskog summita videokonferencijom.

Imat ćemo priliku vratiti se na ovu temu u prosincu.

Ova je odluka donesena nakon verbalnih napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na svog francuskog kolegu .

Tada mu je poručio da “potraži liječenje” i “obavi preglede mentalnog zdravlja”, dva dana prije nego što je pozvao sugrađane na bojkot francuskih proizvoda .

Bio je to stav koji je gurnuo Pariz da se založi za europske sankcije protiv Turske. Nakon toga dogodio se novi pokolj građana Francuske.

Odnosi između Turske i Francuske postupno su se pogoršavali tijekom prošle godine, posebno zbog neslaganja oko Sirije, Libije i istočnog Sredozemlja.

Tenzije su doista vrlo jake s Grčkom i Ciprom zbog sporova oko pomorskih granica u područjima bogatim plinskim poljima u istočnom Mediteranu.

Suočen s tim tenzijama, kako ističe AFP, EU je usvojio dvostruki pristup u odnosu na Ankaru: obvezao se poboljšati određene oblike suradnje i obnoviti carinsku uniju, pod uvjetom da Turska prestaje s ilegalnim bušenjem u ciparskim vodama i potvrđuje spremnost za dijalog s Atenom.

“Ako Ankara nastavi sa svojim nezakonitim radnjama, mi ćemo upotrijebiti sve instrumente koji nam stoje na raspolaganju”, upozorila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije početkom listopada, koja je nagovijestila da su ekonomske sankcije spremne za “upotrebu odmah”.

Charles Michel rekao je tada da će čelnici EU ispitati “prije kraja godine jesu li zabilježeni pozitivni pomaci”. Ali Njemačka, koja posreduje s turskim predsjednikom, trenutno smatra neprikladnom bilo koju odluku o sankcijama i blokira zahtjeve drugih država članica, reklo je nekoliko europskih izvora za AFP.