Published On: Sri, srp 4th, 2012

Predstava ‘Rodijaci’ više je od humora

Burnim pljeskom pozdravila je mostarska publika glumce Velimira Pšeničnika- Njirića i Miru Barnjaka i njihovu izvedbu predstave ‘Rodijaci’ po tekstu Petra Miloša, koji se također naklonio publici na Maloj sceni HNK-a Mostar.

Njirić i Barnjak uspjeli su izazvati smijeh publike i zadržati osmijeh na njihovim licima tijekom cijele predstave iznoseći mudrolije dvaju ‘rodijaka’ gastarbajtera u Njemačkoj.

Kakav je ovaj svijet? i Kakvi smo mi to ljudi? pitaju se rodijaci i daju odgovore prepričavajući zgode i nezgode što su ih zadesile na radu u Njemačkoj i na odmorima u rodnome kraju.

Sve kreće listanjem novina, odbijenicom za mirovinu i prisjećanjem na dolazak, a onda se analiziraju međuljudski odnosi i neizbježna ”visoka” politika. Rodijak Ćipa, legendarni Milošev lik, koji bi trebao završiti i na malim ekranima, vodi glavnu riječ, ali ga nadopunjuje njegov rodijak te su složni u zaključcima. Njihov svijet dobrih ljudi, pomalo se osipa, da bi na kraju od sve dobrote na svijetu ostali samo njih dvojica.

-Ima pravde, samo tribaš imat pare za nju, jedna je od mudrosti rodijaka, koji su mostarskoj publici prenijeli rodijaci.

Milošev humor, duvanjski specifičan, više je od pukog ismijavanja sudbina ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom i svijeta što ih okružuje. Priča je svevremenska i svačija, samo treba odabrati hoćete li zagrabiti smijeh ili mudrosti, ili istovremeno i jedno i drugo.

bitno.ba | B. Jurič
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare