Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović: ‘Nikolić se mora jasno odreći četništva’

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Bruxellesu da bi otišao u Beograd na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića samo u slučaju da on prihvati koncept zajedničkog projekta europeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije.

Na upit o Gay Prideu u Splitu, predsjednik Josipović je rekao da njegovo održavanje neupitno. Nitko nema pravo spriječiti mirno okupljanje građana i izražavanje njihovih stavova, rekao je. Dodao je da se zbog drugih državničkih obveza neće moći pridružiti Gay Prideu, ali da oni imaju njegovu vrlo jasnu podršku.

 

 

HRVATSKA PROZOR PREMA JUGOISTOČNOJ EUROPI

Osjećaj sigurnosti i mira, ali i osjećaj da smo “normalni”, to su glavni razlozi Hrvatske za ulazak u Europsku uniju koje je predsjednik Ivo Josipović istaknuo u svojem govoru jutros u Bruxellesu na konferenciji na temu “Obnova europskog sna”.

 

Poslovne ljude iz Europske unije da surađuju s hrvatskim poduzećima i investiraju u novu članicu Unije. Josipović je bio uvodni govornik na konferenciji pod nazivom Stanje Europske unije 2012, u organizaciji ugledne francuske poslovne škole INSEAD.

 

Predsjednik Josipović rekao je da Hrvatska više nije u čekaonici, nego je za stolom za kojim se donose odluke. Za nas je pristupanje Europskoj uniji neka vrsta potvrde, vanjsko priznanje da smo nakon svega uspjeli dosegnuti određenu razinu socijalnog razvoja i da to drugi prepoznaju, rekao je. Josipović je istaknuo da je konferencija bila vrlo zanimljiva i korisna. Mislim da je bilo vrijedno naglasiti kako Hrvatska za Europu znači svojevrsni optimizam.

 

U svom sam izlaganju rekao da je Hrvatska i u vrijeme krize odlučila ući u EU, da je to znak povjerenja u EU, ali i znak povjerenja Unije u Hrvatsku. Hrvatska sasvim sigurno nije velika zemlja koja će dramatično promijeniti odnose u Europi, ali donosi određenu svježinu, donosi prozor prema jugoistoku Europe i mislim da ćemo dati kvalitetan doprinos, rekao je Josipović.

 

Hrvatski predsjednik sudjelovao je i na radnom ručku s 40-ak poslovnih ljudi, a na marginama konferencije razgovarao je s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom, dok je predviđeni susret s talijanskim premijerom Mario Montijem otpao, budući da je on zbog niza potresa u Italiji odlučio ostati u zemlji.

 

Glavni tajnik OECD-a Gurria izjavio je hrvatskim novinarima nakon susreta da je unatoč velikoj krizi kroz koju prolazi EU, ulazak u tu integraciju u hrvatskom interesu. (hrt)