Published On: Pon, ožu 18th, 2013

Predmet Darka Eleza vraćen Višem sudu

BEOGRAD – Prizivni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da nema mjesta pokretanju postupka za ustupanje BiH kaznenog gonjenja Darka Eleza i vratio predmet provostepenom sudu na ponovno odlučivanje, potvrdila je Mirjana Piljić, koordinator za medije Apelacionog suda u Beogradu.
“Prvostupanjsko rješenje je, između ostalog, ukinuto jer odredbe na koje se prvostupanjski sud i pozivao u svom rješenju ne propisuju mogućnost da organ strane države podnese zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja od nadležnih organa naše države, već propisuju isključivo mogućnost da naša država podnese zahtjev stranoj državi da preuzme kazneni progon “, rekla je Piljić.
Ona je objasnila da ukidanje rješenja Višeg suda ne znači da je omogućeno izručenje Darka Eleza BiH zbog krivičnog djela teško ubojstvo u pokušaju i poticanja, jer, kako je istaknula, Apelacioni sud nije ni odlučivao o izručenju.
Prema njenim riječima, prvostupanjsko rješenje je odbijeno i zato što je doneseno uz bitne povrede odredaba kaznenog postupka, jer je izreka prvostepenog rješenja nerazumljiva, a razlozi o odlučnim činjenicama koji su dati u prvostupanjskom rješenju su nejasni i međusobno proturječni.
Specijalni sud u Beogradu osudio je prije pet godina Darka Eleza iz Sarajeva na devet godina zatvora, kao organizatora kriminalne skupine koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga kaznena djela.