Published On: Pon, ožu 18th, 2013

NE KONTAJU DA JE LIJANOVO MLADO ZAŠTIĆENA VRSTA U OHR DRŽAVI: Koordinacija poljoprivrednih udruženja FBiH traži smjenu ministra Lijanovića

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH traži ostavku federalnog ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića i poziva nadležne institucije “da ubrzaju proces istrage netransparentnosti utroška poticaja, kriminalne podjele te kažnjavanja odgovornih”.
Na konferenciji za medije upriličenoj u Sarajevu nakon sastanka rukovodstva Koordinacije, istaknuto je da Program poticaja poljoprivrednicima za 2013., koji je Vlada FBiH usvojila, legalizira kriminalne radnje ministra Ivankovića Lijanovića, te da ga Koordinacija odbacuje u cijelosti jer je Zaključkom Vlade od 10. siječnja 2013. utvrđeno da Program ne može biti usvojen bez suglasnosti svih udruženja poljoprivrednika.
Koordinacija je pozvala na odgovornost Vladu FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, zbog, kako tvrde, nezakonitog usvajanja Programa poticaja, te zahtijeva da Parlament FBiH uvaži činjenicu da je Program donesen na štetu Federacije BiH i da kao takav mora biti odbačen.
Na sastanku je formirano povjerenstvo koje će uime Koordinacije predsjedavajućem Parlamenta FBiH Fehimu Škaljiću, kao i OHR-u i Veleposlanstvu SAD-a, ukazati na nedostatke takvog programa, za koji smatraju da stvara mogućnost za nastavak pljačke sredstava namijenjenih za poticaje i u 2013. godini.
Naglašeno je da će Koordinacija, ukoliko ne budu ispoštovani izneseni zahtjevi, organizirati masovne prosvjede i blokade, čiji će datum održavanja biti objavljen 31. travnja.
Predsjednik Udruženja mljekara FBiH i član Koordinacije Mehmed Nikšić kazao je da je pripremljena kaznena prijava protiv ministra Ivankovića Lijanovića, kao i sudskih vještaka i drugih osoba za koje vjeruju da su sudjelovale u kriminalnim radnjama, a koja će biti upućena na 11 adresa.