Published On: Uto, velj 4th, 2014

Praljak: Nemam milijune eura za obranu

HAAG – Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak u ponedjeljak je, na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju ( ICTY ) u Haagu , kazao kako ” nema novaca ” koje od njega traži tajništvo suda na ime troškova obrane .

Tajništvo haškoga suda 20. siječnja 2014. zatražilo je da Praljak vrati 2,8 milijuna eura sudu na ime troškova koje je ICTY isplatio za njegovu obranu .

Praljak je u ponedjeljak kazao kako se radi o ” besprizornoj kampanji tajništva s nevjerojatnom količinom laži ” te da je čitav postupak koji se povodom troškova njegove obrane vodi nepravedan jer se ne uzimaju u obzir njegovi argumenti .

Praljkove pro bono odvjetnice Nika Pinter i Nataša Fauveau – Ivanović u podnesku kojim su odgovorile na zahtjev tužiteljstva istaknule su kako se od Praljka prvo tražilo gotovo 3,3 milijuna eura na ime troškova obrane a nakon što je sudsko vijeće tajništvu naložilo da taj iznos specificira po stavkama on se smanjio za čak pola milijuna eura odnosno na 2.807.611,10 eura , javila je Hina .

” Obrana je ekstremno zabrinuta zbog pogreške u izračunu koja doseže gotovo pola milijuna eura ” , navodi se u tom podnesku u kojem se i novi iznos smatra spornim .

Tajništvo ICTY – ija u kolovozu 2012. objavilo je da je višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane , dok je Praljak odgovorio da ne raspolaže dostatnim sredstvima .

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg – Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata .

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je suđen na 25 godina zatvora , bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO – a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora , bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16 , a načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora .
( FENA )