Published On: Mon, Aug 7th, 2017
#3rd | By Desk

Požar na Troglavu gasi helikopter Oružanih snaga BiH

Od jutros helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar na Troglavu, dijelu Dinare iznad sela Gubina, u livanjskoj općini, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ).

Aktivni požar proteže se na dužini od 20 km, a drugi helikopter koji je trebao stići iz Banje Luke za gašenje požara nije doletio zbog nevremena u tom gradu.

Čim vremenske prilike to dopuste helikopter će se uključiti u gašenje požara na ovom dijelu HBŽ-a, navode iz spomenute službe.

Inače, helikopter Oružanih snaga BiH sinoć je imao 9 preleta u gašenju požara na Dinari.

Krizni stožer koji koordinira aktivnosti na gašenju požara u Hercegbosanskoj županiji dao je prioritet požaru na Dinari i Troglavu zbog miniranih dijelova područja Dinare i sprječavanju širenja požara u visoku šumu.

U gašenje požara na Dinari i na graničnom području Bosanskog Grahova i Glamoča na Staretini uključeni su djelatnici svih šumarija Hercegbosanskih šuma, zatim Livanjskog vatrogasnog društva, navijačka skupina NK Troglav „Konjica“, GSS Hercegbosanske županije, lovci i mještani sela u donjem dijelu Livanjskog polja.

Prije nekoliko dana ponovo je upućen zahtjev za korištenje kanadera iz Republike Hrvatske, no dosada nije stigao nikakav odgovor, iako se požar proširio iz Republike Hrvatske na ovaj dio HBŽ-a prije petnaestak dana, podsjeća se u priopćenju./HMS/