Published On: Mon, Aug 7th, 2017

DRAŠKOVIĆ: Vrijeme je da priznamo kosovsku stvarnost

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog Ustava i da robujući toj normi država trpi samo ogromne gubitke i da stoga treba prihvatiti i priznati kosovsku stvarnost.

“Prihvatimo i priznajmo kosovsku stvarnost. Makar i sa zakašnjenjem prihvatimo dokument specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija kao temelj nastavka Briselskog dijaloga s Albancima. Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa s njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom”, naveo je Drašković u autorskom tekstu za Blic.

On je naveo da je kapitulacijom Srbije potpisanom u Kumanovu i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN, Srbija protjerana s Kosova, njena oružana sila, sva vlast i svaki simbol državnog suvereniteta.

“Vrhovno zapovjedništvo tektonskog nacionalnog sloma i njena propagandna kamarila bučno su, međutim, objavili da su pobijedili NATO i obranili Kosovo. Krila toj morbidnoj neistini raširena su 8. studenog 2006. godine kada je preambulom novog Ustava Srbije teritorija Kosova definirana kao autonomna pokrajima pod suverenom vlašću države”, napisao je Drašković.

Prema ocijeni lidera SPO, tom preambulom je Srbija odredila koji je konačni status Kosova i to usred pregovora koje je vodio Marti Ahtisari.

“Ahtisari je svojim planom nastojao da pravo albanske većine na neovisnost Kosova koje im je dano Rezolucijom 1244 ograniči i uvjetuje mnogo čime, a naročito važnim ustupcima kosovskim Srbima, SPC i državi Srbiji…Srbija je taj plan odbila”, dodao je Drašković./HMS/