Srijeda, 29 svibnja, 2024

Potpuni rad Vlade moguć tek nakon rekonstrukcije

Must Read

Nelegalna Vlada Federacije BiH kojoj je na čelu nelegalni premijer Nermin Nikšić ne može donijeti niti jednu značajniju odluku.

Nelegalna Federalna Vlada se nalazi u tihoj blokadi već mjesecima, a prilično redovitim zasjedanjima ovog tijela stvara se tek privid kako je stanje “normalno”. No, jasno je da je ovakvo stanje daleko od normalnog i da Vlada kojoj je na čelu premijer Nermin Nikšić ne može donijeti niti jednu značajniju, a pogotovo ne reformsku odluku.

U Vladi dva bloka

Posljedica je to situacije u kojoj u Vladi egzistiraju dva suprotstavljena politička bloka koja imaju po osam članova i isto toliko glasova. Na jednoj strani su premijer Nikšić i sedam ministara imenovanih od SDP-a, a na drugoj osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodna stranka Radom za boljitak. Sedamnaesti član Vlade, ministar prostornog uređenja i zamjenik premijera Desnica Radivojević ne sudjeluje u radu Vlade, jer se čeka ishod njegove pravne bitke protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji odbija povući svoju odluku o prihvaćanju Radivojevićeve kuvertirane ostavke. Eventualnim povratkom Radivojevića u Vladu, a što se može očekivati idućeg mjeseca, SDP-ov dio ovog tijela imao bi prevagu koja bi mu osiguravala donošenje barem nekih konkretnijih odluka, kao što je pokretanje smjene članova upravljačkih struktura u strateškim javnim poduzećima. Potpuna funkcionalnost Vlade mogla bi se postići tek njezinom temeljitom rekonstrukcijom, što znači ulazak u vlast stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu na entitetskoj razini. To bi konkretno značilo zamjenu ministara iz SDA, HSP-a i vjerojatno Boljitka ministrima iz dva HDZ-a i SBB-a. Značaj ovakvog ishoda je i u tome što bi se tako konačno osiguralo sudjelovanje u izvršnoj vlasti stranaka s najvećim legitimitetom hrvatskog biračkog tijela. Da se na tom području ništa nije promijenilo, potvrđuju i rezultati lokalnih izbora koji su iznova potvrdili da hrvatski birači u BiH najveće povjerenje imaju upravo u dva HDZ-a.

Tehnički mandat

Sadašnje stanje potpuno je neodrživo, čega su sve više svjesni i u međunarodnoj zajednici. Strani dužnosnici u Sarajevu koriste sastanke u posljednje vrijeme s domaćim političkim akterima kako bi poslali jasnu poruku – nedopustivo je da ovakav status quo ostane na sceni još dvije naredne godine. Kako ni SDP ni SDA ne žele odustati od svojih stavova, kao jedan od scenarija spominje se i onaj da Vlada Federacije BiH u “tehničkom mandatu” nastavi raditi sve do općih izbora 2014. godine. Provedba takvog scenarija bi od Federacije BiH napravila najvećeg kočničara europskog puta BiH, a time i najvećeg krivca za sveopću stagnaciju zemlje.

vecernji.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -