Published On: Sub, lis 27th, 2012

OBA, OBA SU SMIJEŠNA Žuljavić (SDP): Muftija zakoračio u političke vode i vodi Mostar podjelama i stvaranju trećeg entiteta

MOSTAR – Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Aner Žuljević ureagirao je na jutrošnje huškačke istupe mostarskog muftije hadži Seida ef. Smajkića, u kojima je on teško optužio SDP da su, zarad fotelja, spremni predati Mostar hrvatskoj politici.

“Nama u SDP-u je žao što je muftija zakoračio u političke vode i odabrao stranu koja Mostar vodi daljnjim podjelama i stvaranju trećeg entiteta”, rekao je Žuljević za mo-starski portal čiju vijest prenosimo.

On je rekao kako je muftija svojim istupom uvrijedio sve zlatne ljiljane, demobilizirane borce i sve Bošnjake iz SDP-a, koji su jutros klanjali Bajram.

“SDP nije nikada, za razliku od SDA, trgovao teritorijama ni narodima, niti ćemo ikada trgovati. Želimo samo reći da nam je žao što muftija nije istakao rezultate 17 godina vlasti stranke, koja je napravila strahote u Mostaru i koje građani svaki dan vide golim okom”, rekao je Žuljević.

Kako saznaju Vijesti.ba, u redovima HDZ-a vlada zadovoljstvo i likovanje, naivnim i smješnim nastupima mostarskog muftije koji će se na ovakav način “izboriti “za sve ono što hrvatskoj strani odgovara.

Jedna  hrvatska općina ili SDA  prijedlog podijele  je ono sto će HDZ svakako prihvatiti, doznajemo u vrhu HDZ-a.

Sa OHR-ovim statutom koji je do sada bio na snazi  u HDZ u nisu zadovoljni. S pravom postavljaju i pitanje  zasšto SDA i muftija pokušavaju da sakriju da su osam godina imali  sve privilegije i punu ravnopravnost pa čak je SDA (izbornim pravilima ) bila najveća stranka u gradskom vijeću.

Zašto sada napadaju hrvatsku politiku i dosadašnji statut, zašto šalju ratno-huškačke poruke umjesto da razumno i otvoreno razgovaraju sa svojim dugogodišnjim   partnerima i nađu kompromis u okvirima ovog statuta , nikome od naših stručnjaka sagovonika nije jasno.

Osim možda iz razloga najprizemnije demagogije , da se zaboravi činjenica,  da je SDA kao pobjednička stranka  “predala” Mostar HDZ-u  dva puta i to u oba  mandata gradonačelnika LJ.B.  (?!) i da joj to zadnjih osam godina  “nije smetalo” sto je Hrvat osam godina na čelu grada,  u vrijeme dok su sa HDZ-om živjeli u “slozi”, a sada to problematiziraju.

Čak , doznajemo i skandalozne informacije , da i po Košnikovom statutu za koga se bori SDA u Mostaru , a koji je bio do sada  sa Bošnjačke strane  predmet izbornoh inžinjeringa.

Sad se sve okrenulo , (Čovićevi) Hrvati i (Dodikovi) Srbi će moći kad se udruže , vladati cijelim gradom i čak ,vjerovali ili ne  i svakoj od 6 općina , što bi dovelo do potpunog nestanka Bošnjaka .

Zato se čuju brojna pitanja ! Znaju li to muftija i  mostarska SDA (i njeni pravni  i politički “ekperti”)?!

Jesu li baš toliko glupi i zasljepljeni svojim foteljama i funkcijama  ili  ne znaju  kako riješiti pitanje Mostara  sa svojim partnerima. Ili neko iz njihovih redova radi sve iz samo njemu poznatog razloga da Mostar u miru  postane hrvatski grad , uvjeravaju nas  naši sagovornici iznoseći “brojne dokaze ” koje ćemo svakako provjeriti prije obavljivanja.

Ili  im samo odgovora svađa pred ove izbore !? Znamo da ogromni materijalni interesi brojnih stranačkih kolovođa , raznih vrsta doktora,advokata od Bobanovih do Alijinih  , nekoliko eminentnih  hodža ,njihovih tetića heroja ,bratića patriota , sestrića komandanata , a svi iz istog izgrađenog, a napuštenog sela  …kojima ni 16 opština nije dovoljno da zaposle sve svoje favorite, a sve u ime naroda …

U svakom slučaju , ako Bošnjaci nastave sa ovakvom politikom ,izgubiće svaki uticaj u Mostaru i Hercegovini , a umjesto da budu faktor ujedinjenja i pomirenja sva tri naroda , oni pucaju u budućnost Bošnjaka i cijelog  Mostara i BiH.

S.F.

Vijesti.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare