POSUŠJE: Zapaljene svijeće za žrtve nacizma i komunizma

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma danas je pored „Posuškog križa“ održano polaganje vijenca i paljenje svijeća.

Tim činom je vodstvo Općine Posušje, uz paljenje svijeća žrtvama komunizma, (ponajviše onima nakon 1945 godine) ujedno je zapalilo svijeće i žrtvama nacizma i fašizma koje su  u ovim krajevima počinili fašisti u doba talijanske okupacije a potom nacisti i njihovi kolaboracionisti u doba njemačke okupacije.

Na obilježavanju su sudjelovali načelnik općine Posušje Ante Begić, predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje, piše Posušje.net.

O žrtvama u Hercegovini u doba talijanske i njemačke okupacije malo se piše i govori. Sa oltara se često govori o zlu komunizma, iz opravdanih i jasnih razloga no o zlu koje je ovdje počinio nacizam rijetko ćete čuti nekog svećenika da govori. Iako su zaređeni da osuđuju zlo.

Npr. jedan od najbrutalnijih zločina nacista i njihovih koperanata na tlu bivše države bio je upravo nad Hrvatima u Hercegovini. Radi se o  pokolju od strane elitne njemačke postrojbe nad  83 civila, katolika Hrvata u Duvnu. O tome zločinu gotovo nikad nećete pročitati ništa u našim medijima a ove ljude nitko ne naziva mučenicima. Zašto?

TOMISLAVGRAD: 75. godina od zločina u kojem su SS “Prinčevi” poubijali i zapalili 83 Duvnjaka. Cure, momke, žene , djecu i starce…

Hrvatska Vlada i ove godine obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Uz jasan otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, Hrvatska gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima kako bi se još spremnije suočavala s izazovima budućnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će, kao izaslanici predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved upalit će svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,  s početkom u 8.00 sati, na Gradskom groblju Mirogoj. Potom će, u 11.00 sati, nazočiti posljednjem ispraćaju i pokopu ekshumiranih žrtava iz grobišta s područja Grada Gospića.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Maclju, s početkom u 9.45 sati.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položit će vijenac i zapaliti svijeću u 10.00 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske i zatočenika logora na otoku Sveti Grgur, a u 11.00 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske na Golom otoku.