TOMISLAVGRAD: 75. godina od zločina u kojem su SS “Prinčevi” poubijali i zapalili 83 Duvnjaka. Cure, momke, žene , djecu i starce…

Ispred velikog spomen-križa u naselju Lug pored Tomislavgrada u nedjelju su tamošnji i žitelji okolnih tomislavgradskih naselja paljenjem svijeća i kratkom molitvom obilježili 75 godina od zločina nad osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila iz njihovih mjesta, a koji su počinili njemački SS vojnici iz Divizije „Princ Eugen”.

Njemačka vojska je 16. prosinca 1943. godine upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću, te poubijala i zapalila 83 osobe, od kojih 5 mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka te 50 žitelja sela Luga.

Najstarija žrtva imala je više 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Prema službenim podacima i svjedočanstvima, uzrok zločinu je partizanska nazočnost u blizini sela koji su od mještana zahtijevali da ih opskrbljuju hranom.

Na ovom mjestu gdje je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom prošle godine započeli su radovi na izgradnji spomen muzeja i uređenju okoliša.

Udruga “Lug-Poljice” je preuzela odgovornost za izgradnju muzeja i parka oko groblja gdje su nevine žrtve spaljene i pokopane, a u prvoj fazi od tri koliko je predviđeno,završeni su zemljani radovi te je prikupljena povijesna građa (dokumenti, fotografije, svjedočenja).

Projekt je već prezentiran mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja sredstava za njegovu izgradnju, a muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate), sličnu onoj u kakovoj su spaljeni mještani ovog naselja.

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 maraka, a dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na “luškoj fešti”.