Published On: Pon, pro 7th, 2020
#3rd | By Desk

Posušje uspjelo zadržati BFC certifikat

Nakon 16 mjeseci intenzivnog rada u kojega su bile uključene sve općinske službe pod vodstvom Odsjeka za razvoj, uspješno je okončan proces recertifikacije Općine Posušje kao općine s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC).

O težini uvjeta najbolje govori podatak kako u Bosni i Hercegovini svega 27 općina i gradova od ukupno 142 ima ovaj certifikat. Podsjetimo, Općina Posušje zadobila je BFC certifikat 2017. godine kada je prva u Hercegovini uspjela ispuniti sve kriterije te postati njegovim nositeljem.

No, nismo se zadovoljili samo ovim uspjehom već smo ponovo ušli u proces recertifikacije jer smo željeli zadržati certifikat, ali i još jednom potvrditi kako je administracija Općine Posušje aktivna i napredna. Na putu ponovnog ocjenjivanja, podnošenja dokumenata i dokaza te posjeta ocjenjivačkih komisija koji je otpočeo u rujnu 2019. Općina Posušje morala je ispuniti preko 10 kriterija i 70 potkriterija koji obuhvaćaju predvidivost troškova poslovanja i odgovorno upravljanje financijama, unaprjeđenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije, strateško planiranje, javno-privatni dijalog, analitičku osnovu za podršku lokalnoj zajednici, praćenje dinamike lokalnog tržišta rada, podršku poduzetništvu, sustav usluga za izdavanje građevinske dozvole, adekvatnu infrastrukturu, pouzdane komunalne usluge…

U tome smo i uspjeli, štoviše ostvarili smo napredak u odnosu na 2017. godinu te je s tada ostvarenih 86% ispunjenosti kriterija postotak ovaj put povećan na 89,33%, navode iz Općine Posušje.

Ovaj program certificiranja jedinstveni je program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje općine i gradovi nude građanima i gospodarstvenicima u pet zemalja: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji te Crnoj Gori, a pokrenut je uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) s ciljem kreiranja brže i učinkovitije administracije koja će osigurati djelotvorne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Ovaj napredak najbolja je potvrda kako rad Općine Posušje ima kontinuitet razvoja, stalnog unaprjeđenja, ali i otklanjanja uočenih nedostataka. Vjerujemo da konkretne ocjene jasno govore o radu naše uprave te pozitivno izdvajaju našu Općinu, ali su i poticaj da dodatno jačamo usluge i nastojimo biti što bolji servis svim našim građanima u budućim vremenima, priopćeno je iz Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>