Published On: Pon, ruj 18th, 2017
#3rd | By Desk

POSUŠJE: Predavanja o pravilima ponašanja u prometu za niže razrede

Početak školske godine znači i povećan broj djece na ulicama i prometnicama koje vode u smjeru škola, a to pak iziskuje izniman oprez kako vozača tako i djece, prenosi Večernji list.

Upravo zbog toga Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini (AMSuBiH), u suradnji s Policijskom postajom u Posušju, a ove godine prvi put i u suradnji s Općinom Posušje, održava predavanja za učenike u nižoj nastavi.

– Kako bi se sigurno kretali od kuće do škole i od škole do kuće, djeca trebaju znati kako i ona imaju odgovornost pozornosti u prometu. Stoga organiziramo predavanja na kojima govorimo o osnovnim pravilima ponašanja pješaka u cestovnom prometu – kazala je Zdravka Landeka iz Auto-moto saveza BiH.

Predavanja se održavaju za učenike nižih razreda, a, osim teorije, djeci se prikazuje i jedan animirani film kako bi im to učenje bilo zanimljivije i kako bi pravila ponašanja u prometu učila te usvojila na zabavan način. Posljednji dio predavanja uključuje dijalog s djecom.

Akciju među osnovcima provode uime AMSuBiH Zdravka Landeka, uime Policijske postaje u Posušju Ružica Tokić i uime Općine Posušje inženjer prometa Jure Kovač. Predavanja traju dva tjedna, a u prvom su obuhvaćeni prvašići Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju, svi učenici škola na Vraniću i u Viru, dok su ovoga tjedna na rasporedu ostali razredi Osnovne škole Ivana Mažuranića i učenici u Rakitnu. Trećeg tjedna akcije na rasporedu su školske patrole koje će obuhvatiti 5. i 6. razrede u Posušju.

Iz AMSuBiH su kazali kako svake godine organiziraju tu akciju.

– Djeca drugačije percipiraju stvari oko sebe i nisu svjesna opasnosti u prometu. Još su mala, ne poznaju prometne znakove i tek skupljaju svoja iskustva kao pješaci. Zbog toga ne mogu predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu i zato se nerijetko odjednom nađu na cesti u opasnosti – kazala nam je Zdravka Landeka iz AMSuBiH.

Organizatori su apelirali i na vozače i na roditelje. Vozači su još jednom pozvani na oprez, pogotovo na onim prometnicama koje su u blizini škola i vrtića. Roditeljima se pak skreće pozornost na činjenicu da i oni jako puno mogu pridonijeti na ovom području stalnim upozoravanjem djece na oprez i pravila ponašanja u prometu. Važno je, prije svega, djeci pružiti dobar primjer jer ona oponašaju naše postupke u svemu, pa tako i prometu. /HMS/