PANDUREVIĆ: “U BiH postoji problem terorizma i o tome se malo govori”

U BiH je problem terorizma malo više izražen nego u zemljama regije, što se ne može negirati, izjavila je predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević. Ona je novinarima u Sarajevu rekla da su u BiH izvršena četiri teroristička akta i istakla da takvih napada nije bilo u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Pandurević je, kako prenosi Srna, navela da je problem terorizma prisutan u cijeloj Europi, a da je u BiH blaži nego u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama Europe.

Komentirajući inicijativu da se članovi Predsjedništva BiH biraju neizravno, ona je navela da je to stari prijedlog, te istakla da SDS insistira da izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske bude izravan, a nema ništa protiv da se bošnjački i hrvatski članovi biraju u Parlamentu Federacije BiH /FBiH/.

“Republika Srpska i FBiH potpuno su asimetrične i drugačije uređene. Imamo drugačiji izbor delegata u Domu naroda. I tu se rješenje može napraviti asimetrično. Nemamo ništa protiv takvog rješenja”, kazala je Pandurević.

Ona smatra da se neizravnim izborom članova Predsjedništva BiH umanjuje njihov legitimitet i da je izravni izbor najbolji.

Kada je riječ o popunjavanju Kluba srpskih delegata u Parlamentu FBiH, Pandurević je navela da je u Parlamentarnoj skupštini BiH prije dvije-tri godine usvojen dokument kojim se poziva Parlament FBiH da izmijeni Ustav FBiH u tom dijelu.

“To su podržale sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali nikome u FBiH nije palo na pamet da pokrene tu inicijativu”, rekla je Pandurević./HMS/