Published On: Uto, sij 4th, 2022

Posušje potiče poduzetnike, poticaji i do 20 000 KM

Općina Posušje je objavila javni poziv za podnošenje prijava za poticajne mjere poduzetništvu na teritoriju ove općine. Donošenjem Proračuna za 2022. stvoreni su uvjeti za raspisivanje Javnog poziva za podnošenje prijava za poticajne mjere poduzetništvu općine Posušje.

”Budući kako nam je stalo da ova sredstva u što skorije vrijeme budu operativnija krenuli smo u realizaciju ovog Javnog poziva odmah, na samom početku godine. Na ovaj način želimo poticati sve one koji se bave gospodarskim djelatnostima ili žele pokrenuti neku svoju poduzetničku ideju”, kazali su iz Općine.

Mjere se odnose na pomoć u sufinanciranju troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova), podršci očuvanja tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost i podršci ženama poduzetnicama u iznosu od 20.000 KM.

Za poticajnu mjeru Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova) potpora iznosi: za fizičke osobe, obrtnike – do maksimalno 500 KM i za pravne osobe, gospodarska društva – do maksimalno 1.000 KM. Za poticajnu mjeru Podrška tradicionalnim i starim obrtima i djelatnostima koje se mogu obavljati kao domaća radinost potpora iznosi maksimalno 500 KM. Za poticajnu mjeru Podrška ženama poduzetnicama potpora iznosi: za fizičke osobe – žene obrtnice do maksimalno 550 KM, i za pravne osobe – gospodarska društva u kojima žena/žene posjeduju najmanje 51% kapitala gospodarskog društva – do maksimalno 1.100 KM

Potpore se odnose na subvencioniranje troškova ovjere dokumentacije, taksi za upis u registre, plaćenih pristojbi i drugih troškova nastalih prilikom osnivanja i registracije djelatnosti na temelju dostavljenih dokaza troškova, odnosno na subvencioniranje nabavke repromaterijala, materijala i opreme potrebne za obavljanje registrirane djelatnosti. A subvencija se odobrava na temelju dostavljenih dokaza i to fiskalnih računa izdanih u tekućoj godini za koju je mjera predviđena.

”Kreatori smo nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima, u okvirima svojih mogućnosti, osnažujemo gospodarstvo. Jedna od njih je oslobađanje plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje, koju su jednoglasno podržali općinski vijećnici na posljednjoj sjednici održanoj u prosincu. Time će i ove godine svi oni koji otvaraju, odnosno registriraju obrte na području općine, biti oslobođeni plaćanja pristojbi. Mjera je na snazi s ciljem poticanja pokretanja obrta. Riječ je o praksi koja se pokazala odličnom poticajnom mjerom”, naveli su.

Navode, kako su sve ove mjere su imale pozitivan učinak kod posuških poduzetnika i dodatno ih motivirale u ostvarivanju svojih poslovnih ideja, o čemu svjedoči i povećan broj novoregistriranih obrta.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
1 godina prije

Svaka čast Posušju i posušacima.Grad poduzetan i za primjer u cilojBiH