Utorak, 25 lipnja, 2024

Poslušajte presretnute snimke razgovora glavnih igrača “Afere Reket”

Must Read

Prije skoro tri godine Slobodna Bosna prva je pisala o nedopustivom i protuzakonitom ponašanju gradskih vlasti Sarajeva, formalnim i vaninstitucionalnim moćnicima koji su drsko i nekontrolirano reketirali ugledne privrednike, prije svih Nihada Imamovića, ttadašnjeg direktora ASA auta, kojem je traženo dva miliona maraka mita za izdavanje građevinske dozvole neophodne za izgradnju stambeno poslovnog kompleksa Astro.

 

Uprkos neoborivim dokazima, izjavama ključnih aktera i snimkama razgovora na kojima se Imamoviću traži mito, Tužiteljstvo BiH donijelo je odluku o obustavi istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke i tadašnjeg načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića.

Istraga je obustavljena navodno zbog nedostatka dokaza nakon 16 mjeseci, a istraživao se vrh SDP-a, koji je za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena pokušavao iznuditi novac.

„Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predložio je da za usvajanje regulacijskog plana “Alipašino polje 7″ u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje je firma “ASA holding” kupila parcelu i započela gradnju objekata, ova firma plati reket od 3,5 milijuna konvertibilnih maraka što je jedan posto od ukupne investicije“, rekao je direktor “ASA holdinga” Nihad Imamović u izjavi Tužiteljstvu BiH danoj 9. juna 2010. godine.

Na sastanku na kojem je Imamoviću tražen novac bili su i Husein Hasibović, vlasnik GP Butmir, koji mu je i „izračunao“ vrijdnost „investicije“, zatim Emir Ahmetagić, direktori tvrtke “A gradnja” Sanin Granov i Džemo Poljak, vlasnik tvrtke “Dalas” Ljutvo Hajrović i projektant u ASA holdingu Beriz Povlakić.

Hasibović im je rekao da će primopredaja novca biti u Bošnjačkom institutu gdje bi bile “zamijenjene naša i torba koju će donijeti šef”.

Na prvom snimku Hasibović pojašnjava Imamoviću gdje da donese novac i ko će mu pomoći da dobije dozvolu. Na drugom snimku Hasibović investitorima računa kvadraturu objekta i izračunava visinu “donacije” za dozvolu.

“>

“>

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -