Published On: Uto, ruj 18th, 2012

Poslušajte presretnute snimke razgovora glavnih igrača “Afere Reket”

Prije skoro tri godine Slobodna Bosna prva je pisala o nedopustivom i protuzakonitom ponašanju gradskih vlasti Sarajeva, formalnim i vaninstitucionalnim moćnicima koji su drsko i nekontrolirano reketirali ugledne privrednike, prije svih Nihada Imamovića, ttadašnjeg direktora ASA auta, kojem je traženo dva miliona maraka mita za izdavanje građevinske dozvole neophodne za izgradnju stambeno poslovnog kompleksa Astro.

 

Uprkos neoborivim dokazima, izjavama ključnih aktera i snimkama razgovora na kojima se Imamoviću traži mito, Tužiteljstvo BiH donijelo je odluku o obustavi istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke i tadašnjeg načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića.

Istraga je obustavljena navodno zbog nedostatka dokaza nakon 16 mjeseci, a istraživao se vrh SDP-a, koji je za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena pokušavao iznuditi novac.

„Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predložio je da za usvajanje regulacijskog plana “Alipašino polje 7″ u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje je firma “ASA holding” kupila parcelu i započela gradnju objekata, ova firma plati reket od 3,5 milijuna konvertibilnih maraka što je jedan posto od ukupne investicije“, rekao je direktor “ASA holdinga” Nihad Imamović u izjavi Tužiteljstvu BiH danoj 9. juna 2010. godine.

Na sastanku na kojem je Imamoviću tražen novac bili su i Husein Hasibović, vlasnik GP Butmir, koji mu je i „izračunao“ vrijdnost „investicije“, zatim Emir Ahmetagić, direktori tvrtke “A gradnja” Sanin Granov i Džemo Poljak, vlasnik tvrtke “Dalas” Ljutvo Hajrović i projektant u ASA holdingu Beriz Povlakić.

Hasibović im je rekao da će primopredaja novca biti u Bošnjačkom institutu gdje bi bile “zamijenjene naša i torba koju će donijeti šef”.

Na prvom snimku Hasibović pojašnjava Imamoviću gdje da donese novac i ko će mu pomoći da dobije dozvolu. Na drugom snimku Hasibović investitorima računa kvadraturu objekta i izračunava visinu “donacije” za dozvolu.

“>

“>

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare