Subota, 25 svibnja, 2024

MONSTRUM Muamer Topalović iz Konjica morat će sam dati 201.590 KM “krvarine”

Must Read

Županijski sud u Mostaru u već maratonskom postupku prihvatio je žalbu pravobranitelja pa Federaciju BiH oslobodilo plaćanja nadoknade štete obitelji Anđelić iz Kostajnice kod Konjica, čija su tri člana mučki ubijena iz fanatično-vjerskih pobuda na Badnju večer još prije 10 godina.

Ako se ne prihvati revizijski zahtjev odvjetnika Davora Šilića, koji je županijskim sucima uzalud ukazivao na istovjetan slučaj Lisak park, gdje je stradao jedan od sudionika vjerske povorke, a njegova obitelj upravo revizijom naplatila štetu od FBiH, tako će monstrum Muamer Topalović morati platiti čitav odštetni iznos, koji je ranije solidarno bio nepravomoćno presudio Općinski sud u Konjicu, točno 201.590,65 maraka članovima obitelji Anđelić, i to Marinku, Ruži, Šimi, Ivanu i Miri Anđelić, te Luci Kaleb, Ivanki Medunić, Ljubici Kralj, Anđi Stojanović, dok je još ranije odbijena maloljetna I.S., koja je i svjedočila zločinu.

Kako je stajalo u zahtjevu obitelji Anđelić, a što je pola iznosa i prihvatio Sud u Konjicu, tuženi su bili dužni solidarno isplatiti 100.000 maraka na ime ukupne štete teško ranjenom Marinku.

Ostali su tražili iznos od još po 40.000 maraka, ukupno 360.000 maraka, zbog duševne boli pri gubitku bliskih srodnika. Međutim, odluka je glasila ovako: Marinko Anđelić zbog gubitka oca i dvije sestre dobiva naknadu 26.000 maraka, a zbog umanjenja opće životne aktivnosti 40.000, te za pretrpljeni strah i bol po 3,6 tisuća maraka, što je ukupno 73.200 maraka. Ruža Anđelić zbog gubitka članova obitelji 40.000 maraka, a ostalih njih sedam po 12.000 maraka (ukupno 84.000 maraka). Sudski troškovi iznose 4390,65 maraka.

Kako smo ranije pisali, zločinac Muamer Topalović (37), koji trenutačno leži 35 godina u Zenici zbog trostrukog ubojstva hrvatskih povratnika, Anđelka (68) i njegovih kćeri Mare i Zorke, a teško ranio sina Marinka na Badnju večer 2002. u Kostajnici kod Konjica iz “ideološko-vjerskih pobuda”, prethodno je poslao obitelji Anđelić pismo nudeći nagodbu:

“Ja vam nudim dogovor: ja sam musliman i poštujem samo šerijat. Po šerijatu ja vama jesam dužan isplatiti krvarinu (to što vi nazivate materijalnom štetom), ali tada ja moram biti slobodan čovjek. Da pojasnim: Vi preko svoga odvjetnika da pogurate moju slobodu, a ja vama isplatim krvarinu. Možda se pitate odakle mi toliki iznos ako sam već ranije naveo da ga nemam.

Spomenuo sam imovinu koja se ne vodi na moje ime, ali imam brojnu obitelj, a što je najvažnije, imam na slobodi svoju braću i prijatelje, svoje istomišljenike koji su spremni skupiti taj novac. Većina te moje braće povezani su u razne organizacije i raspolažu velikim financijskim sredstvima.

Ako odbijete, puno gubite…”. Zanimljivo je da je i u posljednjem pismu Sudu isticao kako nije problem što će “njegova braća” sve platiti, jer on sam nema sredstava, ali tek ako se nekako domogne slobode. U protivnom, navodio je dalje:

– Još za suđenja sam naveo razloge zašto sam počinio ovo djelo. Da muslimanski povratnici nisu bili napadani, a država ih nije kao potpisnica Daytonskog sporazuma zaštitila, ja to ne bih ni učinio. Zato smatram da je država dužna snositi troškove obitelji Anđelić i sudske troškove – kazao je Topalović u svojoj završnoj riječi u Općinskom sudu Konjic.

S druge strane, pravni zastupnik FBiH Jakov Dujić tvrdio je kako tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan “jer se ne radi o terorističkom aktu pojedinca, nego o ubojstvu koje je izvršio Muamer Topalović, pripadnik vehabijskog pokreta iz Konjica”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -