Published On: Uto, ožu 14th, 2023

Poslodavci drže umirovljenike jer mladih nema

BANJALUKA – Zbog ekonomskih migracija radnika u inozemstvo, domaća privreda sve teže osigurava dovoljan broj zaposlenih, zbog čega sve više građana zadržava svoj angažman i nakon odlaska u mirovinu, a poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na dob, sposoban za rad u inozemstvu. je vrlo poželjan jer su vrijedni, ima iskustva, znanja i radne discipline.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS kažu da je zaključno s veljačom 6.830 umirovljenika imalo status osiguranika, odnosno zaposlenih, od čega 6.384 korisnika starosne mirovine, a 446 korisnika invalidske mirovine.

– Broj korisnika prava na mirovinu koji istovremeno imaju svojstvo osiguranika ima tendenciju kontinuiranog rasta. Na ovim prostorima polako postaje stvarnost da je gospodarstvu sve teže osigurati potreban broj radnika ili stručnjaka određenih profila, koji su u prošlosti bili deficitarni, a danas još izraženiji zbog ekonomskih migracija. – kazali su iz Fonda i pojasnili kako je zakonom propisano da korisnik samostalne mirovine, starosne i invalidske, nakon ostvarenja prava na mirovinu može steći i svojstvo osiguranika, bez smetnji u pogledu obustave isplate mirovine. .

Iz Fonda navode da najviše penzionera radi u većim gradovima Srpske, gdje je privredna aktivnost veća i raznovrsnija.

– Djelatnosti u kojima najčešće rade su građevinarstvo, promet, prehrambena industrija, telekomunikacije i rudarstvo, gdje se uglavnom traže stručnjaci s odgovarajućom licencom – kažu u Fondu, dodajući da zaposlenih umirovljenika ima u zdravstvu, višim obrazovanje, pravo i mnoge druge djelatnosti.

U Tvornici obuće “Sanino” u Derventi zaposleno je petnaestak penzionisanih radnika, a riječ je o svim obrazovnim profilima.

– Trenutno je to neizbježno jer na birou nema radnika koji traže posao u Derventi. Svakim danom će se povećavati problem nedostatka radne snage. Zbog takve situacije, ali i želje umirovljenih radnika da ostanu angažirani, zadržali smo ih i jako smo zadovoljni s njima. To su ljudi sposobni za rad, zdravlje ih služi, imaju znanje, iskustvo i želju. Navikli su na dinamičan, industrijski način proizvodnje, pa lako svladavaju radne zadatke i imaju visoku razinu kvalitete – rekao je za “Glas” direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

I direktor banjalučke tvrtke “Autoprevoz GS” Dejan Mijić slaže se da su umirovljenici dobri radnici i prijeko potrebni domaćim poslodavcima.

– U doba kadrovskog deficita, naravno, važan nam je svaki zaposlenik i primamo umirovljenike koji žele raditi volonterski. Među zaposlenicima imamo i onih koji su otišli u prijevremenu mirovinu na osobni zahtjev jer su imali puni staž, a još su mladi za rad. Osim vozača, tu su i automehaničari i autoelektričari jer takvih kadrova na domaćem tržištu rada gotovo da i nema – kazao je Mijić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za “Glas” da su penzioneri zaposleni u svim granama i da će ih u budućnosti biti još više.

– Osim službenih brojki, sigurno je još mnogo onih koji rade na crno. Radnika nema i sve je ovo posljedica toga. I ja ih imam više u svojoj firmi i uglavnom rade u proizvodnji – kaže Trivić, koji je vlasnik firme “Krajina Klas”, u čijem je sastavu i lanac pekara “Manja”.

obveze

Iz Fonda navode da ne postoji dobna granica do koje netko može biti angažiran u smislu da kao korisnik mirovine ima i svojstvo osiguranika po nekoj od vrsta osiguranja.

– Za umirovljenike, kod kojih se prijava zasniva na radnom odnosu s punim ili nepunim radnim vremenom, plaćaju se sve obveze prema proračunu po osnovu poreza i doprinosa, za ugovor o radu plaća se porez i doprinos za PIO. Kada je riječ o ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, plaćaju se porez, mirovinski doprinos i doprinos za zdravstveno osiguranje – pojašnjavaju iz Fonda.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
16 dana prije

Oteto prokleto đikani!

Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
16 dana prije

Haha a kod vas bolje kao 😂. Na onom kmečanju ispred OHR sve same jugend-guzije 65+

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
Šta ti kažeš na ovo?  Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
16 dana prije

I opet 5 godina mlađi u prosjeku od većine stanovnika pc!

Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Igbala Rabija Munira Sebija -Sex i GroOd
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
16 dana prije

Aha ali u redovima za vizu, teška vremenaaa prijatelju moooj šejtoOn ih odnioo 😂😂

Neumska džamija bez torpeda
Neumska džamija bez torpeda
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
12 dana prije

Druže, pa ni 24% nije baš zasluženo, možemo i mi ćafiri reći: “Išmrckano – prokleto 🙁 !”

Ban dabalebad
Ban dabalebad
16 dana prije

Sad nek “gazde” zaposle one sto ih vuku za rukave po ulici i radili bi za 500km . Slobodno ih sve zaposlite mislim da vas vise ne vuku za vaše zlatne rukave

Neumska džamija bez torpeda
Neumska džamija bez torpeda
12 dana prije

Konačno smo sustigli Japan 😎 , čitam neki dan da i u Japanu zapošljavaju penziće jer i njima fali hamala !

Jebbi ti to, ipak se isplatilo ratovati i džihaditi 😎 !!!

Last edited 12 dana prije by Neumska džamija bez torpeda