Published On: Uto, ožu 14th, 2023

Papa Franjo slavi 10. obljetnicu poglavarstva Katoličke crkve

Franjo (86), rođen u Argentini, 13. ožujka 2013. postao je prvi latinoamerički papa, naslijedivši Benedikta XVI., prvog papu u šest stoljeća koji je podnio ostavku.

– Čini se kao da je bilo jučer – rekao je u podcastu Vatican News koji je emitiran danas.

– Vrijeme leti. Dok se okreneš, već je sutra. Ovih deset godina bio je život pun napetosti – rekao je Papa.

Papa se prisjetio nekoliko tisuća audijencija, stotina posjeta biskupijama i župama, 40 apostolskih putovanja u sve kutke svijeta, no kao najljepši trenutak spomenuo je susret na Trgu svetog Petra sa starješinama iz cijeloga svijeta 28. rujna. , 2014. (enciklopedijska natuknica).

– Stari ljudi su mudrost i puno mi pomažu. I ja sam star, zar ne? Bilo je i loših trenutaka i svi su vezani za strahote rata. Najprije posjeti ratnim grobljima u Redipulji i Anciju, obilježavanje iskrcavanja saveznika u Normandiji, bdjenje za zaustavljanje rata u Siriji, a sada i barbarstvo koje se već više od godinu dana događa u Ukrajini. Industrija oružja stoji iza ratova, to je đavolsko djelo – rekao je papa Franjo.

Prema njegovim riječima, kao biskup koji je “došao s drugog kraja zemlje” nije očekivao da će postati papa koji će voditi sveopću crkvu tijekom Trećeg svjetskog rata.

– Patim kad vidim mladiće kako ginu – bili Rusi ili Ukrajinci, svejedno mi je – ne vraćaju se. Teško je – rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Od svijeta je kao dar za ovu važnu obljetnicu tražio samo jedno: “Mir, trebamo mir”.

Povodom 10. obljetnice izbora pape Franje stigle su čestitke crkvenih poglavara iz cijeloga svijeta, javlja Vatican News.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare