MILANOVIĆ: Hrvatsko pitanje u BIH uskoro postaje europsko

 SPLIT: Na pravnom fakultetu u Splitu danas je gostovao premijer Hrvatske Zoran Milanović. ” Za nas  ima mjesta u Europskoj uniji, a naš uspjeh u njoj ovisi samo o nama”, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održao predavanje na temu “Uloga Vlade RH u procesu priključivanja EU i usvajanja pravne stečevine EU”, nakon čega je odgovarao na njihova pitanja.

Studente je među ostalim zanimalo i kako će se razvijati situacija u slučaju INA -MOL.
“Stjecanje dionica od strane MOL-a je potpuno legalno. Zašto je to omogućeno, to je drugo pitanje. To smo komentirali i kritizirali svojevremeno. Dakle, te su dionice stečene na zakonit način, kupljene su na burzi i to se ne može osporiti. Ono što se eventualno može osporiti, ali ne temeljem nepravomoćne presude nego samo temeljem pravomoćne presude, je ugovor o odnosu dioničara koji jednoj strani, po mišljenju mnogih od nas, daje ovlasti koje nisu uobičajene. Za to ćemo morati pričekati pravomoćnu presudu. U međuvremenu s Mađarskom kao državom koja ima energetske interese, koji su vezani za riječku luku i LNG terminal, imamo o čemu razgovarati”, rekao je Milanović. Premijer je dodao da slučaj INA-MOL ne može utjecati na naš odnos s Mađarskom. “Kada je MOL kupovao INA-ine dionice, Mađarska nije bila vlasnik MOL-a. Sada oni posjeduju 25 posto dionica MOL-a, a mi 45 posto dionica INA-e. Zato sada moramo sjesti za stol i dogovoriti se”, istaknuo je Milanović.
Studenta iz Livna je zanimalo što će biti s Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju.
Premijer je primijetio da ih većina ima hrvatsko državljanstvo, da mnogo današnjih građana Hrvatske ima porijeklo iz BiH,  te da je on sam porijeklom iz Livna po ocu.  Isto tako je napomenuo da dolazi iz građanske stranke, ali da je relevantna brojka od 500 000 državljana Hrvatske koji prebivaju u BiH, što znači da će ulaskom Hrvatske u EU gotovo pola milijuna državljana Europske unije živjeti izvan nje. Rješenje vidi u ulasku svih susjednih zemalja u EU i Hrvatska će podržati susjede, ali,  kako reče, „nismo naivni.“
“Pedeset tisuća Hrvata živjeti će iza malo čvršće granice nego do sada, a imaju ista prava kao bilo koji stanovnik Hrvatske, samo što prebiva drugdje. Tako državljanin Hrvatske iz BiH će imati u EU jednaka prava kao onaj građanin što živi u Vinkovcima.  Takva situacija bit će izazov”, kaže Milanović.
Dodao je da su Hrvati u BiH danas jako kohezivni u kulturnom, duhovnom, ali i u materijalnom smislu i da neće nestati iz BiH.
“Želimo sve susjedne države u EU”, 
“Nama je strateški interes da sve susjedne države što je moguće prije postanu članice Europske unije. To, naravno, neće ići lako. Bit će im teže nego što je nama bilo, a nama je bilo najteže do sada jer niti jedna država nije imala ovako rigorozne pregovore kao Hrvatska. Ni približno. Nitko nije imao tako stroge kriterije. Kada se to konačno dogodi, ovaj prostor će biti stabilan. Zašto sam za ulazak i Bosne i Hercegovine i Srbije u Europsku uniju? Jer to znači stabilnost i sigurnost naših ulaganja i poslovanja. Onda naravno, ili možda prije svega, i sigurnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer to nam je važno”, istaknuo je Milanović koji je ovom prilikom studentima objasnio što znači pojam sukoba interesa.
“Sjajna tema za filozofiju prava – što je sukob interesa? Dakle, u Hrvatskoj je sukob interesa postao sve. Kad god razgovaramo o sukobu interesa i potencijalu sukoba interesa ne dajte se navući bombastičnim naslovima, nego razmišljajte. U kakvoj poziciji se nalazi javna osoba, kakvim interesima i specijalnim interesima je izložena, ima li osobni interes i što je stvarno sukob interesa? Sukob interesa nije kazneno djelo. Ono može postati na kraju kazneno djelo i to teško kazneno djelo, kriminalno djelo, a može ostati samo na razini nekakve pravne ili društvene fikcije kao mogućnost. Zato govorimo o prevenciji sukoba interesa”, pojasnio je Milanović.
Jedno od pitanja profesora s Pravnog fakulteta u Splitu je bilo koliko ćemo biti neovisni kada uđemo u EU.
“Koliko budemo vješti. Sve ovisi o našoj političkoj ekonomiji i koliko tako možemo sebi osigurati neovisnost. Hrvatska ima komporativnu prednost, a to je more, jer se njima može trgovati robom, ali i specijalizirati se za igradnju kvalitetnijih ali manjih brodova. Ali , sve ovo opet ponavlja ovisi samo o nama. Dakle šanse ima”, odogovorio je Milanović.
“Naš uspjeh ovisi o nama”
“Mala smo država. Ne možemo imati 20 sveučilišta i 7 bolnica u zemlji gdje smo svi na dva sata razdaljine. Ovogodišnji proračun za znanost je slab, treba ga povećati”, rekao je Milanović i naglasio kako su proračun za 2013. godinu linearno rezali, što nije odgovorna politika.
“Išli smo na ziherašku filozofiju i svima jednako uzeli, osim Ministarstvu obrane jer vojnici nemaju ni za toplu vodu. Postavit ćemo prioritete i mijenjati stvari”,  najavio je Milanović koji kaže da imamo prevelike razlike za tako malu zemlju.
index.hr/slobodnadalmacija.hr/poskok.info