Published On: Uto, pro 11th, 2012

ČOVIĆ: Od OHR-a ne očekujem apsolutno ništa. HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 pripada pet mjesta u Vladi FBiH

Krajnje je vrijeme da se završi proces rekonstrukcije Vlade FBiH. Od predsjednika FBiH Živka Budimira očekujem više racionalnosti, s obzirom na to da nema potporu parlamentarne strukture, izjavio je za “Dnevni avaz” lider HDZ-a BiH Dragan Čović.
– Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti razrješenje ministara koji ne čine parlamentarnu većinu i imenovanje novih, kako bismo se mogli uhvatiti ukoštac sa mnogim problemima koji danas opterećuju FBiH – uvjeren je Čović.
Čović je kazao kako se čeka reakciju Budimira na premijerov zahtjev za razrješenje ministara. 

-To je trebao već davno uraditi. Nadam se da ćemo u ovoj godini barem taj segment završiti. Ako se to ne dogodi, bojim se da smo upali u ogromne probleme na entitetskoj razini, koji neće nikome donijeti ništa dobro.
Bilo je špekulacija o tome tko će ostati, a tko ući u Vladu FBiH. Na upit je li sada definitivno da umjesto SDA, HSP-a i NSRzB-a ulaze dva HDZ-a i SBB, predsjednik HDZ BiH je kazao
– Činjenica je da to jedino tako može funkcionirati. Sve bi drugo bila špekulacija i nešto što nije dobro. Ove četiri stranke (SDP, SBB i dva HDZ-a, op. a.), sukladno dogovoru koji imaju, trebaju implementirati vlast. Bloku koji čine dva HDZ-a pripada pet ministarskih mjesta, predsjednik FBiH i mnogo drugih stvari koje smo dogovorili. Bloku SDP – SBB pripada ostali segment, premijer i određeni broj ministara… Uvjeren sam da, sukladno tom dogovoru, treba krenuti u realizaciju, izjavio je Čović..
Na konstataciju kako je nova parlamentarna većina pokazala da može funkcionirat i upit li to znak da se može provesti ono što je dogovoreno u Mostaru, Čović je odgovorio
– Najbolji način da se pokaže kvalitet jeste proračun. Mislim da smo to na najpraktičniji način pokazali. Istina, tu nam je pomogla malo i SDA, koja je bila kooperativna, barem kada je Dom naroda u pitanju, jer smo uspjeli napraviti zajedničke sjednice, koristeći sve poslovničke pogodnosti. Vjerojatno jer su se i u SDA uvjerili da je stabilnost nove parlamentarne većine neupitna.  Nova većina pokazala je da ima smisla dalje raditi i na svim drugim preuzetim obvezama, koje su potpisane na sastanku u Mostaru. Prioriteti su na razini Vijeća ministara mnoštvo zakona koje trebamo donijeti. Prije svega o presudi Suda u Strazburu i izmjeni Ustava, zatim Izbornom zakonu, uređenju pravosudnih institucija, organiziranju Vanjskotrgovinske komore… Što se tiče Vijeća ministara, najbitnije je da sada većina pokaže da ima inicijativu, jer mnoštvo zakona treba staviti u proceduru, izjavio je Čović.
Ako se Budimir odluči na blokadu, Čović je kazao kako ne očekuje rekciju OHR-a
– Ne. Od OHR-a apsolutno ništa ne očekujem. Ne vjerujem da će oni povući bilo kakav potez. Oni su dovoljno poteza povukli u proteklom vremenu. Iskreno, kada nisu do sada to uradili, i ne pozivam ih više da to urade. To mi trebamo uraditi. Da ne nagađamo. Prije svega, treba završiti ovaj posao i vidjeti reakciju, prije svega iz Ureda Budimira. On će apsolutno morati preuzeti odgovornost za sve što se bude događalo u FBiH. Više puta sam rekao, najbolji potez koji može povući jeste da svoj mandat prepusti novoj parlamentarnoj većini i olakša sve te procedure.
Upitan znači li to da nema ništa o navodnom dogovoru prema kojem bi Budimir ostao na funkciji, a pristao na rekonstrukciju, o čemu je govorio Valentin Inzko predsjednik HDZ BiH kazao je kako „takvih razgovora nije bilo, barem kada sam ja u pitanju. Zato sam i pozivao Budimira da se racionalno ponaša“.(R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare