Subota, 15 lipnja, 2024

ČOVIĆ: Od OHR-a ne očekujem apsolutno ništa. HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 pripada pet mjesta u Vladi FBiH

Must Read

Krajnje je vrijeme da se završi proces rekonstrukcije Vlade FBiH. Od predsjednika FBiH Živka Budimira očekujem više racionalnosti, s obzirom na to da nema potporu parlamentarne strukture, izjavio je za “Dnevni avaz” lider HDZ-a BiH Dragan Čović.
– Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti razrješenje ministara koji ne čine parlamentarnu većinu i imenovanje novih, kako bismo se mogli uhvatiti ukoštac sa mnogim problemima koji danas opterećuju FBiH – uvjeren je Čović.
Čović je kazao kako se čeka reakciju Budimira na premijerov zahtjev za razrješenje ministara. 

-To je trebao već davno uraditi. Nadam se da ćemo u ovoj godini barem taj segment završiti. Ako se to ne dogodi, bojim se da smo upali u ogromne probleme na entitetskoj razini, koji neće nikome donijeti ništa dobro.
Bilo je špekulacija o tome tko će ostati, a tko ući u Vladu FBiH. Na upit je li sada definitivno da umjesto SDA, HSP-a i NSRzB-a ulaze dva HDZ-a i SBB, predsjednik HDZ BiH je kazao
– Činjenica je da to jedino tako može funkcionirati. Sve bi drugo bila špekulacija i nešto što nije dobro. Ove četiri stranke (SDP, SBB i dva HDZ-a, op. a.), sukladno dogovoru koji imaju, trebaju implementirati vlast. Bloku koji čine dva HDZ-a pripada pet ministarskih mjesta, predsjednik FBiH i mnogo drugih stvari koje smo dogovorili. Bloku SDP – SBB pripada ostali segment, premijer i određeni broj ministara… Uvjeren sam da, sukladno tom dogovoru, treba krenuti u realizaciju, izjavio je Čović..
Na konstataciju kako je nova parlamentarna većina pokazala da može funkcionirat i upit li to znak da se može provesti ono što je dogovoreno u Mostaru, Čović je odgovorio
– Najbolji način da se pokaže kvalitet jeste proračun. Mislim da smo to na najpraktičniji način pokazali. Istina, tu nam je pomogla malo i SDA, koja je bila kooperativna, barem kada je Dom naroda u pitanju, jer smo uspjeli napraviti zajedničke sjednice, koristeći sve poslovničke pogodnosti. Vjerojatno jer su se i u SDA uvjerili da je stabilnost nove parlamentarne većine neupitna.  Nova većina pokazala je da ima smisla dalje raditi i na svim drugim preuzetim obvezama, koje su potpisane na sastanku u Mostaru. Prioriteti su na razini Vijeća ministara mnoštvo zakona koje trebamo donijeti. Prije svega o presudi Suda u Strazburu i izmjeni Ustava, zatim Izbornom zakonu, uređenju pravosudnih institucija, organiziranju Vanjskotrgovinske komore… Što se tiče Vijeća ministara, najbitnije je da sada većina pokaže da ima inicijativu, jer mnoštvo zakona treba staviti u proceduru, izjavio je Čović.
Ako se Budimir odluči na blokadu, Čović je kazao kako ne očekuje rekciju OHR-a
– Ne. Od OHR-a apsolutno ništa ne očekujem. Ne vjerujem da će oni povući bilo kakav potez. Oni su dovoljno poteza povukli u proteklom vremenu. Iskreno, kada nisu do sada to uradili, i ne pozivam ih više da to urade. To mi trebamo uraditi. Da ne nagađamo. Prije svega, treba završiti ovaj posao i vidjeti reakciju, prije svega iz Ureda Budimira. On će apsolutno morati preuzeti odgovornost za sve što se bude događalo u FBiH. Više puta sam rekao, najbolji potez koji može povući jeste da svoj mandat prepusti novoj parlamentarnoj većini i olakša sve te procedure.
Upitan znači li to da nema ništa o navodnom dogovoru prema kojem bi Budimir ostao na funkciji, a pristao na rekonstrukciju, o čemu je govorio Valentin Inzko predsjednik HDZ BiH kazao je kako „takvih razgovora nije bilo, barem kada sam ja u pitanju. Zato sam i pozivao Budimira da se racionalno ponaša“.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -