Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Poruka iz Neuma: EU je nepoštena

“BiH u Europskoj uniji treba biti već danas. Da je Europska unija poštenija, taj ću termin iskoristiti, BiH bi davno imala pridruženo članstvo” , kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić okupljenim novinarima.

Naime, Tomić je govorio na Konferenciji “Untying the Knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO Membership” koja je održana u četvrtak u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske.

“BiH u taj brak unosi puno”

Rektor Tomić je istaknuo kako “dvije trećine bosanskohercegovačkih ljudi želi u NATO” te kako nijedna država u regiji “nema veće i bolje kapacitete od BiH da bude europska i ako se neki put treba ubrzati zbog svih naših slabosti, a nije to čini mi se presedan u Europskoj uniji, onda to treba BiH”.

“Ne traži BiH ništa što joj ne pripada. Ona je europska, moderna zemlja s izrazito pametnim ljudima i bogatim resursima. BiH u taj brak unosi jako puno. Bojim se više nego što joj se treba vratiti”, istaknuo je Tomić.

Na pitanje novinarke koja konkretna rješenja Konferencija nudi Tomić je odgovorio:

“Mi ne nudimo rješenja, ovo nije recept konferencija: Mi nudimo platformu. Sveučilišta, Akademija i obrazovne institucije inače su odličan medij za otvaranje dijaloga”, te naglasio kako oni zovu puno više sudionika od onih koji se odazovu.

Istaknuo je kako “nisu svi opredijeljeni za dijalog pa naglasio kako nema jedinstvenog rješenja u BiH te kako bi bh. političari trebali puno više koristiti znanost koja im se nudi.

“U BiH ima jedna sjajna i pametna akademska zajednica koja može dati puno više nego što neki političari misle. Ima znanost potencijala i kapaciteta da najbolje odgovore na najteža pitanja u BiH”, naveo je Tomić.

Osporavatelji ne žele promjenu

Njegovo mišljenje dijeli i akademik Mladen Bevanda koji je podsjetio kako “nijedan narod u BiH preko svojih najviših ustanova i institucija, akademija i sveučilišta nije u proteklih 20 godina organizirao i upriličio više stručno-znanstvenih skupova, okruglih stolova i konferencija kao hrvatski narod”.

Bevanda je naglasio kako su na pet dosadašnjih konferencija poruke artikulirali te rasprave vodili najugledniji znanstvenici kako u BiH, tako i u Hrvatskoj i regiji.


“Tražilo se u najboljoj namjeri novo, ljepše, humanije i perspektivnije lice Bosne i Hercegovine koje zaslužuju njeni narodi i njeni ljudi”, kazao je Bevanda pa naglasio:

 “Nijedan narod nije više optuživan, ocrnjivan i na sve druge načine klevetan da dijeli BiH, da su čak separatisti i druge raznorazne klevete potpuno neutemeljene i neopravdane”.

Bevanda je naveo kako su osporavatelji poruka sa skupova “usporavatelji puta BiH prema euroatlantskim integracijama” koji ne žele promjenu.

Odavno Europa

“Naša preporuka je da zatomimo naše balkansko ponašanje, naše inate i prkose i naše egoizme te svi svesrdno prihvatimo euroatlantske integracije i budemo džentlmeni jer ona je tu i ona je ipak otmjena dama Europa”, preporučio je Bevanda.

Okupljenima na konferenciji obratio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras koji je naglasio kako je BiH i njegova domovina. On je naveo kako bi se političari trebali ugledati na suradnju sveučilišta i univerziteta u regiji koji uvažavaju različitosti i na tome grade svoje odnose.

“Moramo konačno shvatiti da se priključiti Europi ne znači postati Europa jer mi to ovdje odavno i jesmo”, zaključio je zagrebački rektor Boras.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Kako se naziva u psihijatriji kada misliš da te je okupator oslobodio, a ne okupirao..

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Šta ovi porvaceni bosnje imaju sa europskom unijom…ovo oni spasavaju covketa i milanceta..pa do juce ste bili dodikovi saveznici..povraca se covjeku…cije pare trosite dzaba..meni ovakva evropa ne treba..u njoj katolik vrijedi tri pravoslavca svetosavca ali vise od 10 muslimana..ma gonite se bre.brejvicari

FREE JAPAN!
FREE JAPAN!
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

drug, izvini 🙁 ali – muslimani nigdje ni ne vrijede više od toga 🙁 – ako ćemo pošteno 😉 !

MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
MornarEngleski fasista,dabogda mu djeca srece neim
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Goni se ti u tri p.m.

FREE JAPAN!
FREE JAPAN!
2 mjeseci prije

Blago muslimanima dok je dovoljno Zorana Tomića i sličnog plaćeničkog Soroševog ološa 🙁