Published On: Pet, ožu 18th, 2022

”Facebook ima dvostruke standarde u pogledu govora mržnje protiv Rusa”

Odluka Facebooka da dopusti govor mržnje protiv Rusa zbog rata u Ukrajini krši njegova vlastita pravila i ukazuje na “dvostruke standarde” koji bi mogli naštetiti korisnicima u drugim sukobima, kažu stručnjaci i aktivisti.

Kompanija Meta, vlasnik Facebooka privremeno će dopustiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu rata u Ukrajini.

Taj potez predstavlja očite dvostruke standarde i ukazuje na neuspjeh Mete da suzbije govor mržnje u drugim ratnim zonama, rekla je Marwa Fatafta iz organizacije Access Now.

“Različite mjere u odnosu na Palestinu, Siriju i bilo koji drugi sukob u koji nije umiješan Zapad pojačava tu nejednakost i diskriminaciju”, dodala je Fatafta.

“Tehnološke kompanije imaju odgovornost da zaštite sigurnost svojih korisnika, podrže slobodu govora i poštuju ljudska prava. No otvara se pitanje čiju sigurnost i čiji govor? Zašto te mjere ne vrijede za sve korisnike?”, upitala se.

Prošle su godine Instagram i Twitter obrisali stotine objava Palestinaca koji su se protivili iseljavanju iz istočnog Jeruzalema i to kasnije objasnili kao tehničke greške.

Skupine za zaštitu prava u digitalnom svijetu osudile su taj potez kao cenzuru i pozvale na veću transparentnost u načinu na koji tehnološke kompanije upleću u sadržaj objavljen na njihovim platformama, javlja Hina.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Neron
Neron
2 mjeseci prije

Ništa čudno dopuštaju i govor mržnje prema Hrvatima i Srbima a Bošnjacima s druge strane dopuštaju da pišu šta hoće i prijete kome hoće 🤮

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
2 mjeseci prije

idi se ba zapali neron u rs delu ni jedan hrvat živ osatao nije a ti bi da se bratimiš sa nama
ne stavljaj nas srbe uz vas