Nedjelja, 26 svibnja, 2024

PONAVLJA SE BIJEDA HRVATSKE POLITIKE : HDZ BIH Brčko poklanja hrvatske fotelje SDA-u

Must Read

Koalicijskim sporazumom stranaka u Brčko distriktu, hrvatski postizborni blok kojega čine HSS i HDZ BiH, izborio se za poziciju gradonačelnika Brčko distrikta te tri predstojnika Odjela u Vladi Brčko distrikta (ministra) i dva savjetnika u Vladi Brčko distrikta.

Internim dogovorom unutar hrvatskog bloka HSS-HDZ, raspodjela dobivenih pozicija tekla je na način da je HSS predložio dvije opcije:

1. Gradonačelnik i savjetnik u Vladi

2. Tri predstojnika Odjela i savjetnik u Vladi Brčko distrikta

Unatoč tomu što obje stranke imaju jednak broj zastupnika u Skupštini, budući da je HDZ BiH osvojio nekoliko glasova više, HSS mu je dao pravo biranja jedne od navedenih opcija.

Opće poznato je kako je HDZ i dr.Domić, izabrao poziciju gradonačelnika Brčko distrikta. HSS-u je pripala druga opcija sa 3 predstojnika Odjela, te savjetnik u Vladi Brčko distrikta.

Iako je HSS predložio osobe za pozicije predstojnika Odjela i poziciju Savjetnika, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji novi gradonačelnik Brčko distrikta, dr.Anto Domić (HDZ), potpuno neočekivano na HSS-ovu i hrvatsku poziciju predstojnika Odjela za Komunalne poslove imenuje Bošnjaka, Amira Trobradovića za “ministra” i daruje jedan odjel (ministarstvo) više bošnjacima, to jest stranci SDA, otimajući na taj način jednu od pozicija hrvatima Brčko distrikta.

Imenovani HSS- ovi šefovi odjela su Pejo Mendeš šef Odjela za stručne i administrativne poslove, te Petar Blekić šef Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove.

Na poziciju šefa Odjela za komunalne poslove, koja također pripada hrvatima, HSS je predložio Katicu Ivanović a dr. Domić će morati objasniti i HSS-u i hrvatima Brčko distrikta zbog čega se na toj poziciji nalazi Amir Trobradović iz SDA.

Bloku srpskih stranaka (SNSD- DNS, SDS) potpisanim koalicijskim sporazumom pripale su pozicije, predsjednika skupštine, glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta, te pet (5) Odjela u Vladi Bčko distrikta.

Bloku bošnjačkih stranaka (SDA i SzBiH) potpisanim koalicijskim sporazumom pripale su pozicije dopredsjednika skupštine Brčko distrikta, dogradonačelnika, te tri (3) Odjela u Vladi Bčko distrikta.

Zbog grubog kršenja sporazuma unutar “hrvatskog bloka” i grubog kršenja sporazuma koalicije koja čini vladajuću većinu u Brčko distriktu, predsjedništvo HSS-a Brčko distrikta danas (30.11.2012) u 10,00 sati je održalo tiskovnu konferenciju:

„-Želimo upoznati javnost da je Anto Domić prekršio sporazum koji smo potpisali. On je to jučer i priznao. Mi smo imali potpisan sporazum po kojem je hrvatski narod dobio mjesto Gradonačelnika, Odjel za prostorno planiranje, Odjel za stručne i administrativne poslove i Odjel za komunalne poslove.

To je paket koji su svi potpisali, a u tome su jasno navedene i pozicije Bošnjaka i Srba. HSS-u u tom Sporazumu nije bilo ništa sporno jer su cijenili da su to dogovorili sa ozbiljnim ljudima i strankama i to je trebalo samo ispoštovati.

-Naravno to je bila ulaznica i za izbor gradonačelnika , te predsjednika i dopredsjednika skupštine Brčko distrikta.

HSS je bez rezerve i iskreno ušao u cijelu priču, te je i Anto Domić podržan za Gradonačelnika Brčko distrikta. Na kraju kada je Anto Domić dobio fotelju gradonačelnika onda je samovoljno dao hrvatsko ministarstvo stranci SDA.

SDP je nama u ranijim periodima znao „oteti“ ministarstvo, ali je u to ministarstvo uvijek postavljao Hrvata i ono je ostajalo hrvatsko ministarstvo.

Ovo je klasično rušenje potpisanog paketa, te je licemjerno od strane Domića koji je izjavio da podnosi teret jer je HSS-ovo ministarstvo poklonio nekome drugom.

-Mislim da je ovo ulazna karta SDP-a i SBB-a u vlast, protiv čega ja nemam ništa protiv, obzirom na dogovore u Sarajevu gdje je rečeno da su SDP i SBB spremni ući u ovu priču i zamjeniti SDA i S BiH u vlasti, ali uz još jedno dodatno ministarstvo upravo otvorena nova priča.

Ukoliko se na sastanku koalicije, u ponedjeljak 03.12.21012. godine odobri kršenje sporazuma, mi ćemo sazvati Odbor HSS koji može donijeti odluku o povlačenju adekvatnih poteza“, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji HSS-a.

Posavski obzor

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -