Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Neizravno priznanje Palestine kao suverene države u UN-u

Must Read

Opća skupština UN-a spremna je u četvrtak, doduše, neizravno priznati Palestinu kao suverenu državu, iako su Sjedinjene Države i Izrael još ranije zaprijetili kako će ukoliko dođe do priznanja ukinuti dotaciju novca za vladu na Zapadnoj obali.

No, prema nekim dobro upućenim izvorima iz UN-a, skupština će u četvrtak navečer pozitivno glasati, čime će se sadašnji status Palestine kao stalne promatračke misije promijeniti iz entiteta u promatračku državu nečlanicu, a kakav status ima i Vatikan. Valja napomenuti kako su Palestinu kao suverenu državu dosad priznale 132 države, pa se pretpostavlja kako 97 potrebitih glasova u skupštini, od ukupno 193 zemlje članice neće biti problem prikupiti. Pozitivnu odluku zasad koče tek Izrael, SAD i još poneke države, opravdavajući svoj negativan stav spram većine u skupštini ‘kontraproduktivnim potezom Palestinaca na uštrb mira u regiji’. Podsjetimo, samo dan prije povijesnog izglasavanja američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako isključivo izravni pregovori s Izraelom mogu dovesti do osnivanja palestinske države.

ABASOVO LOBIRANJE

Palestince očito ne brine stav šefice američke diplomacije, budući su putem lobiranja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa već osigurali podršku 12 europskih vlada. Naime, do srijede svoju potporu palestinskoj rezoluciji obećale su Austrija, Danska, Norveška, Finska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Portugal, Španjolska i Švicarska. Velika Britanija je, pak, zauzela stav kako je spremna pozitivno glasovati, ali samo ako Palestinci ispune određene uvjete, ne precizirajući pritom o kojim se uvjetima radi.

Diplomati su rekli da očekuju da će Češka glasovati protiv, a Njemačka je izjavila da ne može podržati rezoluciju te da će biti suzdržana, kao i Estonija i Litva. Hrvatska još nije sigurna kako će glasovati, a prema nekim naznakama iz ministarstva vanjskih poslova Hrvatska će glasovati kao većina članica EU-a. Zbog dobivene političke potpore u Palestini se već naveliko slavi, iako službeno još ništa nije potvrđeno. Čak je i vodstvo Hamasa, koje se dosad protivilo bilo kakvoj dipomatskoj akciji Palestinaca u UN-u, podržalo inicijativu.Valja napomenuti kako sve izglednijim novim statusom Palestinci neće u UN-u imati pravo glasa, ali će imati pristup u njegove brojne agencije.

STATUS DRŽAVE

Ono što najviše brine pojedne članice UN-a jest strah kako bi novi palestinskog status omogućio tamošnjim vlastima podizanje tužbu protiv Izraela pri Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Palestinci su prošle godine tražili status punopravne zemlje članice UN-a, ali kako je to procedura koja mora proći kroz Vijeće sigurnosti, njihov je zahtjev propao zbog američke prijetnje vetom. Dobiju li, pak, Palestinci u četvrtak u Ujedinjenim narodima status ‘promatračke države nečlanice’ moći će se Međunarodnom kaznenom sudu obratiti na nekoliko načina u svezi s izraelsko-palestinskim sukobom. Naime, palestinska samouprava je već zaprijetila kako će tužiti Izrael pokažu li se ispravne sumnje u trovanje palestinskog vođe Jasera Arafata.

http://www.21stoljece.hr/site/90-dogadjaji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -