Published On: Čet, sij 21st, 2021

POLIAMORIJA PRAVNE “DRŽAVE” BIH: Svi zavide predsjedniku Suda BiH. Multietničar je i multiemotasker. Ljubi pripravnice kao malo tko….

Podaci koje je jučer objavio , u kojima se otkriva do sada široj javnosti nepoznato, romantično lice predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, odjeknuli su kao bomba u pravosudnim krugovima.

Objavljeno je, kako navode, dugogodišnja javna tajna o kojoj se šapuće u hodnicima i uredima Suda BiH.

Oni ponavljaju da se znalo kako Debevec moć predsjednika Suda koristi za pogodovanje i prekoredno napredovanje zaposlenica s kojima je istovremeno održavao i emotivne veze.

Država protiv ljubavi

U zgradi Suda BiH vlada tišina. Kao da im nije jasno da netko može voljeti više osoba odjednom.

Navode kako oni koji znaju pojedinosti, šute zbog straha od odmazde Debevca i zato nitko ne želi javno govoriti o mogućim zloupotrebama. Pritom ukazuju na mafijaške SMS poruke Debevca bivšim prijateljima, a u kojima on direktno prijeti da se ono što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

U strahu su i osobe s kojima je bio u emotivnoj vezi, jer su i dalje zaposlene u Sudu. Pojedine su u njegovoj nemilosti, a druge su naglo napredovale u službi. Prije svega osoba V. M., koja je u Sudu bila zaposlena sa srednjom stručnom spremom na prijemu pošte, da bi, uz pomoć Debevca, preko noći završila fakultet na Sokocu i postala stručna suradnica.

Nikome nije jasno kako je odradila pripravnički staž za manje od dvije godine. Osim toga, kako je jučer neslužbeno rečeno, i druge zaposlenice Suda su imale bliske kontakte s Debevcem i bile su njegove predatorske mete. Neke su putovale i na stručne seminare u Neum, ali i druge gradove širom Europe.

Sporne poruke

Istovremeno, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti, a odnose se na činjenicu da je Debevec najmanje jednoj djevojci koja je konkurirala u Sudu za pripravnički staž slao pitanja i odgovore za polaganje stručnog ispita. Kao dokaz postoje i Viber poruke između posrednika i ove djevojke.

U porukama je jasno vidljivo da djevojka potvrđuje da je dobila pitanja i odgovore za polaganje ispita. Kako saznaje “Dnevni avaz”, ova pitanja je kandidatkinji osobno dostavljao bliski suradnik Debevca, koji se, prema njegovim uputama, s djevojkom našao u kafiću na Otoci u Sarajevu. Ove poruke otkrivaju nove i teške zloupotrebe položaja predsjednika Suda BiH i klasičnu trgovinu utjecajem.

Jedino što ostaje nepoznato je hoće li navedene poruke i nedopušteno pogodovanje kandidatkinji za pripravnički staž – osim zloupotrebe državnih resursa za putovanje na odmor u Španjolsku s jednom od suradnica – aktivirati postupanje Ureda disciplinskog tužitelja.

Šutnja u Direkciji

Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija novinari “Avaza”, od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela tražili su odgovor na pitanje kada, s kim i koliko su puta policijski službenici Direkcije vozili predsjednika Suda BiH u Španjolsku. Odgovor još nisu dobili. /HMS/