Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej posjetio Mostar

957888A5-A6DC-43CE-9F50-0811CCD19469_mw800_sDanas je gradilište Saborne crkve u Mostaru posjetio poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop Niški patrijarh srpski Irinej. Tom prilikom susreo se sa velikim brojem vjernika, te je u kratkoj izjavi medijima rekao kako mu je drago da radovi na porušenoj crkvi napreduju, te da se svakim danom na svoje ognjište vraća sve više vjernika pravoslavne vjere.

Domaćin vladika Grigorije u kratkim crtama je patrijarha upoznao sa tijekom gradnje Saborne crkve, istaknuvši potporu samih vjernika, ali i institucija. Nakon gradilišta patrijarh Irinej je obišao i Staru pravoslavnu crkvu gdje se obratio vjernicima istaknuvši da Mostara nema bez Srba, ali je povezao i crkvu u Nišu i ovu u Mostaru rekavši kako imaju mnogo toga istog ili sličnoga.

Patrijarh je pozvao sve raseljene Srbe da se vrate u Mostar, te tako ojačaju pravoslavnu crkvu u gradu na Neretvi. “Ujedno svojim prisustvom u ovome gradu dat ćete onu prijeratnu nit koja nedostaje ovdje, a to je multietničnost i bogatstvo Mostara”, rekao je patrijarh Irinej.

Nakon toga vladika Grigorije sa patrijarhom Irinejem obišao je i vladikin dvor, te ga je upoznao sa budućim sadržajima poput knjižnice, konzulata Republike Srbije itd. Poslije upriličene večere patrijarh Irinej je sa mostarske zračne luke otputovao put Srbije.