Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Neum u reketaškom rezervatu

Must Read

Reketar Damir dolazi u Neum kako bi domorodačka plemena neumskog kraja umirio i uvjerio da će im biti dobro u rezervatu. Ne zna se još hoće li sa sobom ponijeti vatrenu vodu.

Prema prijedlogu bosanskohercegovačke strane, popularna “Dalmatina” bi se od granice Metkovića s Neumom, na ulazu u teritorij BiH, račvala na dvije brze ceste. Jedna bi bila tranzitna, bez graničnih i carinskih prijelaza i kontrola, ali ograđena visokom žičanom ogradom. Njome bi putnici bez zaustavljanja putovali prema Dubrovniku. Granični prijelaz bio bi na brzoj cesti koja bi skretala u Neum. BiH bi, prema riječima pomoćnika ministra prometa i transporta BiH Izeta Bajrambašića, dala Hrvatskoj privremenu koncesiju na dio teritorija BiH u dužini od šest kilometara, koliko je dug koridor brze ceste kroz zaleđe Neuma, koja bi važila do ulaska Bosne i Hercegovine u (Eu)ropsku uniju.
Što je sa stanovnicima općine Neum, koji bi sa sjeverne strane bili ograđeni visokom žičanom ogradom, sa južne morem, a sa istoka i zapada “Šengenom”, što je sa zaštitom vodocrpilišta Blace, što je sa izgradnjom poslovne zone na izlasku iz Neuma?

 Stanovništvo općine Neum  visokom žičanom ogradom bilo bi podijeljeno na one koji žive na “slobodnom teritoriju” i većinu onih koji su ostali u rezervatu kao indijanci. Nažalost, ovo je istina koju su nam namijenili službeno Sarajevo i službeni Zagreb, a lokalna  i županijska vlast kroz prostorno planiranje i prenošenje nadležnosti na Federalne institucije ovo su dopustile. (Vlada županije je usvojila Nacrt zakona o prostornom uređenju).

Kada smo napokon pretvoreni u indijance sada se dva vodeća čovjeka Neuma komotno mogu zvati Ludi Konj i Bik koji sjedi, jer je očigledno da su kupljeni za malo vatrene vode. Ne razumijemo kako se ne sjete svog kolege Seattla koji je rekao američkom predsjednikuFranklinu Piercu: „Svaki dio ove zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu moga naroda. Mi smo dio ove zemlje i ona je dio nas. Tako, kad šaljete glas da želite kupiti našu zemlju, tražite previše od nas“.

neum rezervat.jpg

 

 

 Naše poglavice ne bi trebale zaboraviti da smo mi divlji, ne bi trebale zaboraviti da još imamo štapove koji grme i da bi ih mogli oklapiti po guzici, ne bi trebale zaboraviti da još znamo skidati skalpove i paliti šatore.
 Naše poglavice godinama ne rade ništa, Ludi Konj stalno galopira na svom vrancu od Neuma do Metkovića, a Bik koji sjedi se zabio svojoj skvo pod kotulu i ponekad proviri na svog vranca da vidi jesu li mu kopita zdrava. Obzirom da je općina Neum bez ikakve strategije planova razvitka, dovedena je u situaciju da “drugi” o njoj odlučuju, a poglavice te odluke koriste kao alibi za osobnu nesposobnost. Eto, oni bi radili, ali ne da Sarajevo. Budale, Sarajevo samo vješto koristi vašu “sposobnost”.

Sve su prilike da će Neum postati Little Bighorn a i general Custer (Zlajin prvi reket) najavio je svoj dolazak u Neum kako bi nam objasnio da rezervat za nas najbolje rješenje.

Kako se da naslutiti predviđena brza cesta išla bi iz pravca Vukov Klanac – sjeverna strana Žrvnjeva – južnom stranom Blaca- te bi završavao u pravcu Kamenica. Ova cesta bi prolazila neposredno uz vodocrpilište Blace te bi presijecala potencijalnu poslovnu zonu Neuma, a ograda bi Neum izbrisala sa turističke karte, jer ne vjerujemo da turisti godišnji odmor vole provoditi u rezervatu.

 Zašto je izabrana baš ova trasa, a ne pravac Vukov Klanac- Kiševo – Ljubica- Imotica (RH), ili Goračići (RH) – Oskrušnica- južna strana Žabe-Trnovica (RH)? Ne treba smetnuti sa uma da je dosta jak Imotičko-Topolski lobi u Hrvatskoj, te da je Dubrovački gradonačelnik dr. Vlahušić napravio vikendicu u rodnoj Imotici pa ne bi bilo lijepo da ova cesta prolazi tik uz Imoticu.
Kada su posljednji put naši susjedi trgovali sa nama završili smo pod Turcima, a sada smo u trgovini od istih susjeda stavljeni u rezervat kojim upravljaju Ludi konj i Bik koji sjedi, a povremeno će nas, u predizborno vrijeme, posjećivati sa lulom mira vračevi Veliki Sova i Ćoravi Klempo, pričati nam šupljake o Hrvatskim nacionalnim interesima, naprdivati o trećem, okrivljivati bivole Lijane i zelene Ustaše, a mi ćemo i dalje pušiti istu priču i lagano odlaziti u vječna lovišta kao i svi indijanci. No, sami odlaziti nećemo.

Supersajt

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -