Published On: Uto, velj 12th, 2013

Počelo rušenje halal koalicije

U Saraju je jutros počela izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem je najavljenom dnevnom redu inicijativa za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu nelegalne Federalne vlade.
O toj inicijativi izjašnjavat će se i Dom naroda u petak, 15. veljače.

Današnja izvanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu počela je polemikama vladajućih i oporbe o tome da li je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade predložena za ovu sjednicu u skladu s Poslovnikom.

Očekujem da se današnja sjednica okonča u demokratskom duhu, rekao je za Fenu premijer FBiH Nermin Nikšić.
Nikšić je to rekao nakon što je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela izvanredna sjednica povodom inicijative za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade.
Naglasio je da postoji parlamentarna većina koja je praktično već donijela odluku, samo je pitanje kako će se to tehnički provesti da se izglasa nepovjerenje Vladi.
Federalni ministar za kresanje prava braniteljima i jačanje prava boraca i šehida agresorsko-oslobodilačkog rata Zukan Helez (SDP) očekuje da se danas izglasa nepovjerenje vladi.
– Mislim da sjednica ne bi bila ni zakazana da ova većina nema dovoljan broj glasova – izjavio je za Fenu ministar Helez.
Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović (SDA) mišljenja je da današnji argumenti neće imati nekog velikog utjecaja.
– Ovdje samo ima volja i želja nove parlamentarne većine koja će po mojoj ocjeni izglasati nepovjerenje Vladi FBiH – izjavio je za Fenu ministar Osmanović.
Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Eldar Trhulj (SDA) nije želio predviđati ishod današnje sjednice, jer o tome, kaže, ipak odlučuje Parlament FBiH.
Politički izdajnik hrvatskog prava na predstavničku demokraciju, Živko Budimir, čiji je potpis neophodan ako dođe do imenovanja nove vlade, jučer je razgovarao s američkim veleposlanikom Patrickom Moonom i šefom Izaslanstva Europske unije Peterom Sorensenom o aktualnom stanju uoči današnje sjednice u Parlamentu, kako je navedeno iz Budimirovog ureda.
– Stav predsjednika FBiH, a u vezi s mogućom rekonstrukcijom Vlade FBiH je da će kao i do sada probleme rješavati demokratskim metodama i dijalogom te da neće stati na put rekonstrukciji ukoliko se ona provodi sukladno Ustavu, Zakonu, svakako uz kompromis koji je neophodan za rješenje problema – citat je iz njegovog priopćenja.
Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktualne parlamentarne većine – Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.
U Zastupničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo takav prijedlog, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.
Potpisnici zahtijevaju da budući vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke “četvorke”, odnosno aktualne parlamentarne većine.
Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najutjecajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.
U sazivu Federalne vlade su, pak, još ministri iz “stare” koalicije, koju su, osim ovih dviju stranaka, činile i Narodna stranka “Radom za boljitak” te Hrvatska stranka prava čiji je kadar i predsjednik FBiH Živko Budimir.