Published On: Uto, velj 12th, 2013

Ni 33 godine poslije Titove smrti nije utvrđeno šta mu je točno pripadalo

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić izjavio je da se mora utvrditi sastav ostavine bivšeg predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita.
Antić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, rekao da se mora utvrditi što točno Titu pripada i da je problem u tome što je bivši predsjednik SFRJ “živio iznad i izvan prava”.
“Dok se ne utvrdi sastav ostavine, ništa nije riješeno”, naglasio je Antić i najavio da će ovoga tjedna to biti utvrđeno.
Antić je istakao da, ukoliko ni za 33 godine poslije Titove smrti nije moglo da se riješi i pitanje ostavine, znači da je problem u sastavu ostavine.
Antić je rekao da je sada napokon došla vlast koja želi da se primjenjuju zakoni i da će se u ovom slučaju primijeniti pozitivno pravo i zakon o nasljeđivanju.
Antić je istaknuo da je određen u nadležnu komisiju i predstoji sravnjivanje popisa i uspoređivanje podataka da bi se utvrdilo “šta je čije”.
On je podsjetio da je Tito po ulasku u Zagreb, odmah ušao u Bijeli dvor, a da je zaposjeo također i stari kraljevski dvor.
Prema Antićevim riječima, sve je u toj oblasti obavijeno velom tajne, kao i pitanje zašto Jovanki Broz nije dopušteno da se kreće slobodno.
Antić je dodao da je njen status već riješen i da ne može da se riješi kroz zakon o nasljeđivanju, a da je jedino ostalo pitanje njenih prinadležnosti.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je ranije najavljeno, dozvolit će otvaranje depoa u Narodnoj banci Srbije (NBS) s Brozovom zaostavštinom, a otključavanju će prisustvovati i Nikolićev savjetnik prof. dr.. Oliver Antić.