Published On: Uto, velj 12th, 2013

DAJ DITE MATERI: Započeo povratak tvrtki iz RH u pradidovinu

OSIJEK – Preostalo je još samo nekoliko mjeseci do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a rješenja problema koje će naša prehrambena industrija imati zbog gubitka određenih izvoznih povlastica koje je imala do sada na tržištima zemalja CEFTA-e (BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Moldavija) još nema ni na vidiku.
Valja podsjetiti da to znači da će pristupanje EU promijeniti, odnosno poskupjeti uvjete izvoza u zemlje CEFTA-e, na koje je naša prehrambena industrija bila najviše oslonjena.
U razgovoru s ministrom Tihomirom Jakovinom doznali smo da se intenzivno radi na rješavanju tog problema, ali i da rezultata još nema. Jakovina navodi kako su u tu svrhu nedavno osnovali i Vijeće za prehrambenu industriju u kojem su predstavnici vodećih hrvatskih prehrambenih industrija.
– Kroz vijeće nastojim pronaći rješenja i mogućnosti kako pomoći prehrambenoj industriji da zadrži izvoz i pronađe nova tržišta. Naime, do sada je najveći dio izvoza hrvatske prehrambene industrije bio orijentiran na tržište zemalja okruženja (CEFTA-e). Ulaskom Hrvatske u EU pojedini zaštitni mehanizmi više se neće primjenjivati. Pitanje osiguranja konkurentnosti kako na domaćem tako i na trećim tržištima mnogim hrvatskim proizvođačima nije bilo nepoznanica i mnogi su se pripremali da osiguraju svoj opstanak u novim okolnostima. Nadamo se da su te pripreme bile dovoljne i da će svima osigurati konkurentnost – izjavio nam je ministar Jakovina.
Koliko se i kako domaća prehrambena industrija priprema za nadolazeće promjene najbolje govore najave o preseljenju proizvodnje. Iz nekih tvrtki, poput zagrebačkog Kraša, u nekoliko navrata je već krajem prošle godine najavljivano da će, ne riješi li se problem oko CEFTA-e, dio svoje proizvodnje preseliti u svoju tvrtki Miru, u Prijedor u Bosnu i Hercegovinu. O preseljenju proizvodnje, kako neslužbeno doznajemo, razmišljaju još neke tvrtke. A jedina koja je do sada i službeno obznanila da seli svoju proizvodnju je mesna industrija Gavrilović iz Petrinje. Kako prenosi SEEbiz, tvrtka Gavrilović odlučila je dio svoje proizvodnje preseliti iz Petrinje u Čitluk u Hercegovini, kako zbog poskupljenja ne bi izgubila tržište zemalja CEFTA-e.
Ministar Jakovina smatra da bi za Hrvatsku najpovoljnije rješenje bilo da se u nove sporazume o stabilizaciji i pridruživanju (sa zemljama CEFTA-e) u punom opsegu uključe postojeće preferencijalne koncesije u razmjeni s članicama CEFTA-e, jer bi to značilo da neće biti značajnijeg pogoršanja uvjeta izvoza u CEFTA-u za hrvatske tvrtke.
– Tu se radi o pitanju od prvorazredne gospodarske važnosti s obzirom na sadašnju razinu poljoprivrednog izvoza u zemlje CEFTA-e, a koja bi bila ugrožena u slučaju da se ne zadrže postojeći povoljni uvjeti izvoza – zaključio je Jakovina.

Zdenka RUPČIĆ l Glas Slavonije