Published On: Ned, lis 6th, 2013

Počela sveta božanstvena liturgija proslave obljetnice Milanskog edikta. Došli i predstavnici Rimokatoličke Crkve.

Ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene jutros je počela Sveta božanstvena liturgija koju služe patrijarski pravoslavnih crkava povodom obilježavanja 17 stoljeća donošenja Milanskog edikta, čime je prestao trovijekovni progon kršćana.

Svijetu božanstvenu liturgiju, koja je počela u 9 sati, služi prvi po hijerarhiji u Pravoslavnoj crkvi patrijarh carigradski i vaseljenski Bartolomej. Sudjelovanje u trosatnoj službi ispred novopodignutog hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene ići će po starosti patrijaršija i redu dostojanstva.

Nakon ekumenskog patrijarha, služiće predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, jeruzalemske, Ruske, Srpska, Bugarske i Rumunjske patrijaršije. Zatim slijede autokefalne crkve koje nisu patrijaršije, ali imaju rang arhiepiskopija.

Centralnoj proslavi, čiji je domaćin patrijarh srpski Irinej, prisustvuju i patrijarsi jeruzalemski Teofil i moskovski i sveruski Kiril. Prisutni su i arhiepiskopi ciparski Hrizostom, atenski Jeronim, albanski Anastasije, njemački, češki i slovački Simeon i mitropolit Varšavski i svepoljski Sava. Proslavi prisustvuju i predstavnici Vatikana.

Obilježavanju jubileja prisustvuju predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Republike Srpske Milorad Dodik i Crne Gore Filip Vujanović. Prisutni su i premijer Srbije Ivica Dačić i članovi Vlade.

U hram Svetog cara Konstantita i carice Jelene sinoć su prebačene čestice Časnoga Krsta i svete desnice Svetog Ivana Krstitelja, koji se čuvaju u Cetinjskom manastiru. Svete relikvije u petak, 4. listopada, navečer stigle su u Saborni hram u Nišu.

Nekoliko tisuća ljudi sinoć je u Nišu formiralo križ od upaljenih svijeća, čime su domaćoj i svjetskoj javnosti poslali poruku mira i tolerancije. Akcija “I ja sam dio križa” izvedena je na uglu Bulevara Nemanjića i Sremske ulice u blizini hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i bila je uvod u današnju veliku liturgiju.

Ovo je najveći skup u povijesti Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se posljednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju prije 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

Milanskim ediktom iz 313. godine proglašena je vjerska ravnopravnost i tim zakonskim aktom je car Konstantin zaustavio progon kršćana.

vesti-online