Published On: Ned, lis 6th, 2013

MIROSLAV LAJČAK Nadam se da se neće dogoditi bitka tko će odbiti dogovor i “postati heroj” u očima šačice birača

SARAJEVO – Mogućnost sankcioniranja BiH i dalje postoji , jer nema dogovora o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ” Sejdić i Finci ” , izjavio je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak .

Lajčak , bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH , ne smatra da je BiH pod sankcijama , ali navodi da je na dnevnom redu , i to kao problem , što nije nimalo dobro .

” Važno je da dogovor bude postignut i ova prepreka koja zaustavlja europski put BiH ukinuta ” , rekao je Lajčak za ” Dnevni avaz ” .

Prema njegovom mišljenju , sastanak u Bruxellesu pokazao je da postoji mogućnost dogovora , kao i razlog da se vjeruje da će do 10. listopada dogovor biti postignut .

On se nada da se ovog puta neće dogoditi bitka unutar BiH ko će odbiti dogovor i ” postati heroj ” u očima šačice birača .

Lajčak se nada da su politički lideri u BiH svjesni u kakvoj je BiH poziciji i kolika je njihova odgovornost da dogovor bude postignut .

On je rekao da je sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU 21. listopada i da je BiH na dnevnom redu .

” Tada ćemo razgovarati o BiH ili kao problemu ili kao državi koja je uklonila glavnu prepreku na europskom putu . Zar itko ozbiljan smatra da EU želi , uz sve izazove koje ima , da uvozi dodatne probleme . BiH treba pokazati da je njeno članstvo EU dobro i za Uniju , a ne samo za nju ” , pojasnio je Lajčak .

 

( SRNA )