Published On: Sub, velj 15th, 2014

Plenum građana Sarajeva traži da svi političari do listopada rade za 600 KM

Oko tisuću sudionika okupilo se u sarajevskoj “Skenderiji” na poziv “Plenuma građana i građanki Sarajeva” kako bi definirali zahtjeve koje bi uputili županijskoj skupštini i pokušali su djelovati u uspostavi nove županijske vlade.

U znatno mirnijoj atmosferi nego u srijedu, kada je prvi takav pokušaj propao zbog potpunog kaosa koji je zavladao, okupljeni građani Sarajeva ponovo su iznosili različite prijedloge ali i osobne probleme. Tijekom dvodevnih priprema za ovaj skup organizatori su dobili više od 500 različitih prijedloga. Većina sudionika rasprave suglasna je kako bi trebalo nastaviti inzistirati na ostavci vlade Federacije BiH te na uspostavi vlade stručnjaka u županiji kao i na smanjenju plaća ministara i ostalih dužnosnika.

Mislim da je ovo dobar način da se nešto promijeni, ocijenio je profesor Fakulteta političkih znanosti u sarajevuAsim Mujkić, pojašnjavajući kako je važno da postoji forum u okviru kojega zainteresirani građani mogu artikulirati svoje zahtjeve.

Sudionici sarajevskog plenuma suglasili su se da nastave sa svakodnevnim prosvjednim okupljanjima do ispunjenja njihovih zatjeva. “Plenumi građana” uspostavljeni su i u Mostaru, Zenici te Tuzli, no u gradu iz kojega su prošlog tjedna počeli prosvjedi u BiH uskoro bi mogle biti i dvije takve neformalne organizacije jer je uspostavu druge u petak najavio Aldin Širanović, čelnik neformane skupine “Udar” koja je potaknula prošlotjedna okupljanja.

Mediji u BiH pod pritiskom

Mediji u BiH koji su izvještavali o masovnim prosvjedima našli su se pod nedopustivim pritiskom pravosuđa i policije, izjavila je glavna tajnica udruge ‘BH novinari’ Borka Rudić. Dodala je da policija i pravosuđe, istražujući odgovornost za izgrede, pokušavaju od  medija napraviti doušnike. Istaknula  je da se radi nedopustiv pritisak na medije i novinare.

Općinski sud u Sarajevu poslao je na adrese 10 medijskih kuća naredbu o privremenom oduzimanju svih snimki i tekstova nastalih tijekom prosvjeda od 7. do 11. veljače. U slučaju nepoštovanja naredbe sud odgovornim osobama prijeti  kaznom od 25 000 € i pritvorom.

Tuzla: Ukinute naknade nakon prestanka mandata

Stotinjak prosvjednika blokiralo je oko 13 sati promet u Titovoj ulici u Sarajevu na prilazu zgradi Predsjedništva. Žele pokazati da ne odustaju od svojih zahtjeva. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je prihvatila odluku o ukidanju  naknade dužnosničkih plaća i nakon prestanka mandata. Zahtjev je prihvaćen na prijedlog Plenuma građanki i građana  kantona. Odluka je stupila na snagu.

Plenum je najavio nastavak mirnih prosvjeda. Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona predložit će skupštini vlade Kantona formiranje nove vlade koja bi radila volonterski.

 

Završen je drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva na kojem su definisani zahtjevi koji će biti upućeni prema Skupštini KS. Treći sastanak bit će održan sutra u 17:30 u Domu mladih.
19:24 Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS.
19:19 Hitna revizija plaća i privatizacije u KS je također zahtjev koji će biti upućen na Skupštine KS.
19:18 Hitno uspostavljanje ekspertske Vlade KS prvi je zahtjev koji će biti upućen na Skuptšinu.
19:17 Jedan od građana prozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka nazvavši ga najvećim besposličarem u Evropi.
19:15 Građani traže formiranje komisije koja će pratiti rad nove vlade i ispunjavanje zahtjeva koji će biti artikulisani na Plenumu.
19:09 Još jednom je ponovljen zahtjev da se privedeni i saslušani demonstranti ne terete za terorizam.
19:02 Za smjenu Federalne vlade, kazali su, trebaju se svi kantoni ujediniti.
19:01 Građani traže da uhapšeni demonstranti ne odgovaraju za ono za šta ih se tereti.
18:59 Čuju se kritike građanima koji nisu izašli na ulice i tražili svoja prava. “Da nas je bilo ovoliko, srušili bismo Vladu FBiH”, kazao je jedan od demonstranata koji već deveti dan protestuje na ulici.
18:55 Građani su kazali da su jako razočarani sindikalnim organizacijama koje se nisu oglašavale niti im pružile podršku tokom demonstracija.
18:52 Među prisutnima su i bivši maloljetni pripadnici Armije BiH koji traže svoja prava.
18:50 Jedan od učesnika Plenuma pozvao je prisutne da glasaju o tome ko je za smjenu Vlade Federacije BiH. Većina je glasala za.
18:45 Bibija Kerla, klizačica Olimpijskih igara iz 1984. godine u Sarajevu, kaže da je od prvog dana na ulici sa demonstrantima. “Želimo da skinemo ljude koji rade ono što ne bi trebalo da rade zadnjih 20 godina”. kazala je Kerla.
18:43 “Čast mi je što sam nakon 50 godina huligan i terorista”, kazao je jedan od građana, inače ratni vojni invalid.
18:35 Građani traže da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM. Da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno.
18:32 Traži se hitno uspostavljanje saradnje sa svim plenumima u Bosni i Hercegovini.
18:32 Drugi sastanak Plenuma građana Sarajeva protiče u najboljem redu. Građani još uvijek iznose pojedinačne zahjteve i prijedloge. Traži se biranje rukovodstva Plenuma koji će iznositi zahtjeve Skupštini KS.
18:29 Građani traže hitno pokretanje postupaka protiv političara koji su se obogatili na nezakonit način.
18:18 Plenumu prisustvuje blizu 1000 građana.
18:16 Traži se odgovornost policije za tuču demonstranata.
18:06 Obratili su se i članovi Plenuma TK čiji su govori ispraćeni aplauzima. Oni su izrazili podršku Plenumu Sarajeva
18:04 Počela su čitanja zahtjeva građana.
17:54 Zahtjevi Plenuma su: uspostavljanje ekspertske Vlade uz konsultacije sa Plenumom građana, revizija plaća i penzija funkcionera, ukidanje “bijelog hjeba”, ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u KS po osnovu učešća u komisijama, svođenje najviše plaće funkcionera na nivo dvije prosjećne plate u KS, reduciranje voznog parka funkcionera za najmanje 50 posto. Uvođenjem ovoga, kaže Hodžić, uštedit će se najmanje 30 miliona KM
17:48 Moderator današnjeg Plenuma je Refik Hodžić, novinar, dokumentarista i aktivista iz Prijedora.
17:42 “Kad bih rekao da mi je pripala čast da budem ovdje, bilo bi ružno. Iz prvog Plenuma smo izvukli sve ono što je dobro. Molim vas, danas ovdje govorimo samo o KS, problemima, zahtjevima prema Vladi KS. O Federaciji se može govoriti kada svi kantoni progovore. Ovdje se ne može govoriti o BiH jer je to drugi par rukava. To je samo gubljenje vremena. Molim vas, govorimo samo o kantonu u kojem živimo”, kazao je Tulić i pročitao pravila Plenuma.
17:40 Počeo je sastanak Plenuma. Na početku će se obratiti sarajevski glumac Nermin Tulić.
17:32 Dvorana Doma mladih već je puna. Građani će iznijeti preko 500 zahtjeva tokom današnjeg sastanka.
17:19 Sve osobe koje danas budu željele govoriti imat će za to rok od dvije minute. Prije izlaganja trebaju reći svoje ime i prezime.
17:18 Dnevni red današnjeg plenuma ima devet tačaka. Prvo će se obratiti sarajevski glumac Nermin Tulić nakon čega će uslijediti čitnje pravila i dnevnog reda plenuma. Nakon prijave, građani će se moći obratiti prisutnima nakon čega će uslijediti glasanje o prijedlozima, narednim koracima i zakazivanje novog sastanka Plenuma.
17:16 Na zahtjev Inicijativnog odbora Plenuma, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odobrio je da se sastanci održavaju u Domu mladih koji bi i danas trebao biti pun.
17:15 Prvi sastanak Plenuma održao se prije nekoliko dana u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Sarajevu čije su prostorije bile male da prime sve građane koji su došli. Odlučeno je da se Plenum prekine i nastavi u većem prostoru.