Published On: Čet, sij 21st, 2021

Plenković: Žinićeva afera nema veze s HDZ-om

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je danas da bi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić predstavljao teret HDZ-u uoči lokalnih izbora da nije podnio ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a zbog nejasnoća oko njegove imovine.

“Žinić je podnio ostavku zbog situacije koja trenutno vlada oko njega, njegove imovine i stambenog zbrinjavanja jer smatramo da bi, u ovim okolnostima, daljnji ostanak njega na čelu županijske organizacije predstavljao teret HDZ-u uoči lokalnih izbora”, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice vlade.

Dodao je da u ovoj situaciji postoje dva pravca djelovanja. Jedan je da Žinić kao župan do lokalnih izbora bude uključen i daje potporu svim aktivnostima u obnovi Sisačko-moslavačke županije od posljedica potresa. Drugi je da Žinić na adekvatan način rješava sva pitanja koja se postavljaju oko njegove imovine.

“To je više nego dovoljno da on sam procijeni da voditi županijsku organizaciju uoči lokalnih izbora u takvim okolnostima nije realno. To je bio zaključak užeg vodstva stranke”, poručio je Plenković. Također, ustvrdio je da ovakvih slučajeva nema puno u odnosu na broj jedinica lokalne i područne samouprave.

Žinićevo izbacivanje iz stranke

Upitan je li mu sporan način na koji Žinić koristi državnu imovinu premijer je rekao da Žinić mora sve razjasniti. “To nema veze ni sa mnom niti sa strankom kako su se ti procesi odvijali zadnjih 26 godina. To je na njemu da objašnjava”, ocijenio je.

Objasnio je da stranka još nije pokrenula stegovni proces oko Žinićevog izbacivanja iz stranke, zato što moraju utvrditi sve okolnosti. “Nemamo neki mehanizam kao stranka da angažiramo SOA-u da nam radi provjere ljudi po svim aspektima. Ako Porezna uprava radi nešto, to drži za sebe, ne daje nama”, rekao je.

HSS je prije godinu dana u saboru tražio odgovor na pitanje oko Žinićevog stana, a Plenković je tek jučer doznao da je postojalo to pitanje.