Published On: Čet, sij 21st, 2021

Pogledajte naslovnice svjetskih medija o Bidenovoj inauguraciji

INAUGURACIJA novog predsjednika SAD-a zauzela je naslovnice medija diljem svijeta.

Novine u većini zemalja obilježili su početak Bidenove ere slikama njegove prisege, a mnogi su istaknuli brojne izvršne naredbe koje su potpisane već prvoga dana.

Ovo je izbor nekih od naslovnica iz raznih dijelova svijeta.

Kanada

Kanadski National Post jedan je od mnogih medija u kojemu je za naslov izabrana jedna od Bidenovih misli vodilja u govoru – “demokracija je prevladala”.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Guardian se vodio sličnom idejom kao i kanadski National Post, na naslovnici je Bidenov govor, ali se Daily Telegraph usredotočio na nešto drugo – Bidenov pozive na prekid “necivilnog rata koji je podijelio SAD”.

Irska

Biden je često govorio o svom irskom podrijetlu, a mediji su nazvali njegovu pobjedu novim danom. Irish Times navodi kako je svojim govorom “resetirao ton”.

Italija

“Ameriko, dobrodošla natrag”, poruka je na naslovnici La Stampe, jedne od najčitanijih talijanskih novina. Trump je bio prilično nepopularan u Europi, a brojni europski čelnici izrazili su olakšanje na početku Bidenovog mandata.

Španjolska

Španjolski El Mundo navodi kako u SAD-u ima mnogo toga što treba popraviti. “Danas je sjajan dan… Radit ćemo s SAD-om na demokraciji i jačanju pravednijeg, održivog i uključivog globalnog upravljanja”, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez nakon Bidenove prisege.

Australija

Većina australskih novina otišla je u tisak prije no što je Biden položio prisegu pa su se mnogi usredotočili na Trumpov odlazak.

Nigerija

Nigerijska edicija Guardiana navodi Bidenovo obećane kako će biti predsjednik svih Amerikanaca, a ne samo onih koji su glasali za njega.

Hong Kong

South China Morning Post, hongkonške novine na engleskom jeziku, prikazale su Bidena sa suprugom Jill te obitelj potpredsjednice Kamale Harris kako publici mašu tijekom ceremonije.