Published On: Uto, kol 10th, 2021

Plenković okuplja generale koji su se našli na udaru iz BiH

Ovih dana trebao bi se održati sastanak premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Tome Medveda sa vojnim zapovjednicima iz operacije „Bljesak“ čije procesuiranje od Hrvatske traži tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, piše danas Jutarnji list.

Tužiteljstvo je hrvatskom minstarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 zapovjednika koje BiH tužiteljstvo tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila.

Zamolnica je diplomatskim putem u Zagrebu zaprimljena prošlog petka, objavio je jučer Ministarstvo pravosuđa.

Zahtjev se temelji na izvještaju koji je još prije 16 godina sastavljen u Banja Luci. Javno dostupni izvori u Republici Srpskoj i Hrvatskoj navode da je 2. svibnja 1995. godine HV granatirao i MIG-ovima napao Bosansku Gradišku pri čemu su poginuli Dajana i Nemanja Gojić, čiji su roditelji bili teško ranjeni, kao i trogodišnja djevojčica Una Tadić.

Neslužbeno, prozvane zapovjednike za sada nitko nije kontaktirao od hrvatskih pravosudnih tijela.

Iako se cijeli državni vrh slaže u mišljenju da nema osnove za procesuiranje hrvatskih zapovjednika postoje razmimoilaženja oko toga kako je najbolje odgovoriti, donosi Jutarnji list.

Dodaju da premijer Plenković zastupa mišljenje da bi postupak trebalo riješiti u redovnoj proceduri kako bi se onemogućilo njegovo ponavljanje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare