Published On: Uto, kol 10th, 2021

MINISTAR PRAVDE Grubeša pojasnio što će se dogoditi u slučaju da RH prihvati zamolnicu iz BiH

“Ne bi trebalo dizati političke tenzije i na ovaj način narušavati odnose dviju prijateljskih i susjednih zemalja”, dodao je.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH bio je gost Dnevnika N1 televizije te je komentirao zamolnice tužiteljstva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

“Zadaća ministarstva pravde je, prema međunarodnim sporazumima i zakonima u BiH, da na zahtjev pravosudnih institucija BiH, u ovom slučaju tužiteljstva, postupili smo bez da ulazimo u sadržaj i meritum predmeta, a to je da predmetnu zamolnicu proslijedimo pravosudnim tijelima RH”, kazao je Grubeša.

Komentirao je i što bi se dogodilo kada bi zamolnicu hrvatsko ministarstvo pravosuđa proslijedilo DORH-u koji bi proveo postupak te bi li to značilo da BiH više nikada ne bi mogla procesuirati nikoga.

“U slučaju da RH prihvati zamolnicu, tada nas obavještavaju o tome i mi zatražimo od tužiteljstva BiH originalnu dokumentaciju koju proslijedimo pravosudnim tijelima RH i samim tim pravosudna tijela u BiH ostaju bez te dokumentacije i ne mogu voditi postupak dalje po tom predmetu”, pojasnio je ministar.

Ističe da se mora držati zakona, ali da mu je čudno da se podigla tolika tenzija.

“Meni je malo čudno da se diže ovako velika politička pompa jer očito da tužiteljstvo BiH smatra da je trebalo predmetnu dokumentaciju poslati i samim tim pokazalo da postoje neke osnove da bi se postupak vodio”, rekao je Grubeša, navodeći da je riječ o pravosudnoj, a ne političkoj odluci.

“Ne bi trebalo dizati političke tenzije i na ovaj način narušavati odnose dviju prijateljskih i susjednih zemalja”, dodao je.

Osvrnuo se na izjavu Željka Komšića koji je kazao da ovaj potez nema pravne osnove.

“Željko Komšić je naš nelegitimni član Predsjedništva i ne mogu komentirati njegove izjave”, rekao je Grubeša

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HŽV
HŽV
1 godina prije

Zar je moguce da uvazeni ministar ima komentar. Obicno nema ni misljenje.

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 godina prije

Proradi TREĆI entitet sa tri prsta DODIK Čović, Tadić..kasno moj Plenkovicu i Milance