Published On: Uto, kol 10th, 2021

CVIJANOVIĆ: Srpska će štititi ako počnu uhićenja zbog “Inzkovog zakona” – Hrvatski Medijski Servis

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Srpska imati obvezu da se štiti ako bude rizika i počnu uhićenja zbog “Inzkovog zakona”.

Odgovarajući na pitanje je li nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o “zabrani negiranja genocida” samo dio strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u cjelini, Cvijanović je rekla da smatra da jeste tako.

Cvijanović je istakla da je nedopustivo da bilo tko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umjesto parlamenta i lokalnih institucija.

“Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, akademskoj zajednici, znanstvenicima, istraživačima da bilo što govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak, osudit će ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu?”, rekla je Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju (FAN).

Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definiranim namjerama koje se ne vide samo u miješanju visokog predstavnika, nego u stalnom obračunavanju s Republikom Srpskom.

“Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnoj razini pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga neovisno od toga gdje žive Srbi – u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim”, navela je Cvijanović.

Ako pogledate cijelu tu situaciju, dodala je ona, to je posljednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.

“Ali, ipak ne mogu povjerovati da su toliko ignorirali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizirano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja kaotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana izvana upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa”, rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon doprinijeti dodatnoj segregaciji jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbit će razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomlicirati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to posljednja kap koju više nemamo namjeru trpjeti i zato je došlo vrijeme da mijenjamo stvari”, rekla je .

Na pitanje je li realna prijetnja da će početi val uhićenja, ona je rekla da smatra da takva namjera zaista postoji.

“Vidjet ćemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obvezu da se štitimo”, navela je Cvijanović.

Govoreći o tome koliko može da traje srpski bojkot zajedničkih institucija BiH, ona je rekla da može da traje dok problem ne bude riješen i da je obavezan da ga riješi onaj ko ga je napravio.

Cvijanovićeva je istakla da ovaj zakon može ukinuti jednostavno visoki predstavnik koji ga je i donio, ali da on izjavljuje da su to nadležnosti parlamenta.

“Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji osigurava ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, na primjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati mirovine i plaće? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno”, rekla je Cvijanović./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x