Subota, 22 lipnja, 2024

Plan BiH: na Kleku luka i pruga, pa zaobići Ploče

Must Read

Oštro intoniranim priopćenjem za javnost oglasila se Udruga ”Pelješki most” iz Hrvatske u kojemu piše o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom oko Neuma.

Izgleda da smo svi zaboravili da je iz susjedne države napadnut i razoren hrvatski jug 1991. Umjesto naplate ratne štete, dopuštamo ucjenu Bosne i Hercegovine i trgovinu vlastitim teritorijem. I to za neumski koridor čiju ideju zagovaraju Bosanci radi ostvarivanja svojih ciljeva ne trebamo i ne želimo, pišu iz ove Udruge.

Do izgradnje mosta idemo trajektom u Trpanj. Pregovaranje o izgradnji mosta s BiH je završeno, budući da je Vijeće ministara BiH još u prosincu 2006. stavilo svoj potpis na rješenje o gradnji mosta, kao i na sve studije, postavljajući gotovo nemoguće uvjete koji su poskupili gradnju mosta.

Time su rasprave o suglasnosti BiH za izgradnju mosta bespredmetne – navodi se u priopćenju Udruge “Pelješki most” koje potpisuju dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica, te nastavlja:

– Izgradnja mosta jedino može biti upitna našom ratifikacijom ugovora iz 1999. kojom se hrvatski teritorij predaje BiH i time mijenjaju granice na moru.

Pitamo se čemu žurba i ratifikacija ugovora prije našega ulaska u EU. Je li to zbog namjera BiH da izgradi svoju luku u Neumu, što bi joj, širenjem morskog teritorija, ta ratifikacija omogućila? Očito im je gotov projekt nasipanja lučkoga gata između Velikog i Malog škoja, izgradnja 250 metara operativne obale i projekt željezničke pruge. Tada više Ploče ne bi bile važne.

Mi Dubrovčani dugo pamtimo, jer je u 14. stoljeću namjera Bosne rezultirala izgradnjom Novog, kada se trebao gospodarski uništiti Dubrovnik, a sličnih pokušaja je bilo i u 15. stoljeću. Komu bi, ako se ostvare Dodikovi planovi o raspadu BiH, pripao Klek i naši škoji?

Nažalost, veleizdajničke izjave o „dva komada kamena“ ili „o višku morske obale“ hrvatskog premijera i hrvatskih pravnika nisu sankcionirane od Ustavnog suda i njegove predsjednice. A isto tako, i nespremnost hrvatske politike, ali i ne reagiranje: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, hrvatski puk dovode u stanje zaplašenosti i letargije.

Optužujemo i prozivamo sve te institucije za nedjelovanje ili propust, da ne bude kasno. Vrh Kleka i dva otočića ostatak su državnog teritorija Dubrovačke Republike.

Iznova postavljamo pitanje koje paralelne hijerarhije vlasti ne žele gradnju mosta i podmeću sada u javnost pitanje neriješenih granica (s najjačim argumentom koji je falsificiran dokument iz 1974. godine), a koje bi se naravno riješile na hrvatsku štetu, u trenutku kada imamo prešnije poslove i kada ne trebamo žuriti s njihovim rješavanjem, jer s ulaskom u EU mi ćemo imati posve drukčiji politički položaj u njihovu rješavanju.

Bosna i Hercegovina, politički nesređena država u kojoj je status Hrvata kao konstitutivnog naroda nije konačno riješen, a tko zna i kada će biti, nameće se kao jača strana u budućim pregovorima. Pitanje je – koja tajna hijerarhija vlasti stoji iza ove igre?

Gradimo most – s njegovom izgradnjom i ulaskom u EU, naš položaj će se posve izmijeniti, a sada ovisimo o milosti susjeda da nas propuštaju preko svojeg dvorišta – navode iz Udruge “Pelješki most”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -