Subota, 25 svibnja, 2024

Nitko za Mirka…

Must Read

Dobru gospođu Lenku, dok je na kiosku čavrljala s trgovkinjom, iznenada zaskoči ginekolog Stjepan. Uljudan i preljubazan, zaželi Lenki, ali i trgovkinju dobar dan, i još bolji nastavak dana. Lenka i žena za pultom ostaše u čudu: Stjepan ne samo da im se nikad do sad nije obratio, nego je danas i u – odijelu.

Slično iznenađenje priredio je Ivan iz jednog sela nedaleko Livna. Do tad mirni šutljivi farmer, preko noći se pretvorio u uglađenog obrijanog gospodina koji hoda po selu i mještane ispituje kako su, i šta ima kod njih.

 

_______piše: Tvrtko Milović l poskok.info

 

Ništa manje nije bilo neobično i ponašanje načelnika jedne hercegovačke općine. Dotad arogantan i nepristupačan, načelnik je u samo jednom danu pozdravio cirka 400 građana! Neke je presreo na misi, neke na ulici, a od pozdrava se nisu izvukli ni začuđeni stari momci koji su gledali kroz portale kladionica.

Sad nema nikakve dileme: bliže se lokalni izbori!

Desetine tisuća kandidata, svih slojeva društva, uvjerenja, nacija i intelektualnih kapaciteta uvjereno je da će blagim promjenama ponašanja i odijevanja uvjeriti sve one koje ih poznaju, ali i sve one „koji su razočarani ovakvim stanjem“ da svoj vrijedni glas daju upravo njima!

Lokalni izbori su nekim ljudima poput punog mjeseca za vukodlake. Mirni građani u samo nekoliko dana pred izbore preobražavaju se iz potpuno pasivnih i nezainteresiranih pojedinaca u zajapurene političare – eksperte za sve! U samo mjesec dana pred izbore, kandidat za izbore, nazovimo ga Mirko (po imbecilnom listu Međunarodne zajednice koja je bezuspješno pokušavala zatupiti djecu širom BiH), postaje stručnjak kako za komunalna, tako i nacionalna pitanja!

Naš Mirko tako zna sve: Od upravljanja otpadnim vodama do strategije širenja konzularno diplomatske mreže BiH u svijetu. Mirko poznaje mehanizme povećanja prihoda u općinske proračune, ali i svjetske demografske trendove. Ako ga neki zbunjeni birač priupita na ulici Mirko će mu rado objasniti i korisnost otkrića Higsovog bozoma, ali i izrecitirati životopis samog Higsa! Jer za poštenog birača ništa nije teško!

Mirko, jasno, za vrijeme predizborne kampanje dobro pazi s kim će biti viđen, ali i s kim ne smije biti viđen. Glasine su jako bitne, pa će se Mirko ciljano družiti s uvaženim umjetnicima, direktorima i sportašima iz općine. Ako bude prilike, na otvaranju malonogometnog turnira će održati i prigodan govor: Govor koji će dotaći sama srca svih prisutnih!

Mirko, potpuno opravdano, ističe i ugroženost svog naroda, te naznačuje kako je onaj drugi narod, odvratan, bezobrazan i štetan. Kako za nas, tako i za samog sebe. Kad uplašeni građani pitaju kandidata Mirka kako će ih spasiti, on spremno odgovara: Poslužit će se svim raspoloživim dopuštenim sredstvima u okviru zakona i ustava!

Birači su zadovoljni. Plješću. Doduše, Mirko se ne razlikuje posebno od ostalih kandidata za uvaženo općinsko vijeće. I oni pričaju isto.

Predizborna kampanja dramatično utječu na Mirkovu psihu. U svega nekoliko dana rukovanja s poznanicima i polupoznanicima, Mirku je nevjerovatno narastao ego. Dok se prvih dana smiješio jer mu je drago što su se ljudi uopće pristali rukovati s njim, posljednjih dana kampanje Mirko se smiješi jer ne može sakriti zadovoljstvo svojom skorom političkom karijerom. Rukujući se sa starom susjedom Lucom, Mirko umjesto dobroćudne starice već vidi ljutog političkog protivnika s kojim se sastaje na pregovorima za fromiranje državne vlasti. Mašta…

Protivniku iz Stranke ljutih neprijatelja (SLJN) teatralno izjavljuje: „dosta je više pljačke ovog napaćenog naroda! Dosta je više vašeg terora i pustošenja! Sada mi, iz Stranke neprikosnovenog prosperiteta (SNP), preuzimmamo kormilo! A predsjednik SLJN-a skrušeno, pred nepobitniom činjenicom da nema parlamentarnu većinu, priznaje poraz i na rubu suza pred desetinama novinara izjavljuje kako je SNP zaslužio pobjedu. Bio je to početak šezdesetogodišnje vladavine Maršala Mirka…

Budi se Mirko iz maštarije. U glavu ga mlatnuo nositelj liste Ratko.

„Hajde za govornicu majmune, prozivamo te već dva puta!“ Ljutito će nositelj liste Ratko, inače i predsjednik općinskog odbora stranke, ali i osoba za koju Mirko pouzdano zna da je nekompetetna na toj poziciji, i da je što hitnije treba smijeniti. U tom planiranom puču, kao vođu, prirodno vidi sebe, mada ne mora biti. Al opet, tko je dorastao odgovornoj funkciji predsjednika općinskog odbora ako nije on!?

A onda govor. Inspirativan i veličanstven, kako ga samo Mirko može pročitati. Gotovo polupuna dvorana mjesne zajednice bila je oduševljena Mirkovim idejama i projektima. Apsolutno svi su obećali glasati za Mirka. On se samo nada da oni prokletnici iz SLJN-a neće nečime podmititi birače, ili iznijeti neko nerealno obećanje! Samo ga to može omesti u njegovom grandioznom planu Postati vijećnik – preuzeti općinski odbor – postati zastupnik u kantonu – preuzet kantonalni odbor – postati federalni zastupnik – ući u predsjedništvo stranke – postati član predsjedništva – postati predsjednik stranke!

A to se i dogodilo! Oni vragovi iz SLJN-a obećali su upravo to – nerealno! Rekli su narodu da ako ne glasaju za njih da će pobijedit muslimani, i onda su svi glasali za SLJN. A nitko za Mirka. Mirko je propao na izborima, a nedugo zatim Ratko ga je izbacio iz stranke zbog nedolaska na sastanke.

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -