Veleposlanici SAD i Velike Britanije od Ahmetovića tražili prekid veza s Iranom?

Veleposlanici SAD i Velike Britanije u BiH Patrick Moon i Nigel Casey upozorili su ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića i SDA da međunarodni faktor energično od njih traži da prekinu veze s iranskom obavještajnom linijom i prestane djelovanje paraobavještajnih centara u SDA, tvrdi “Dnevni avaz”.

List podsjeća da SDA ima svoj Odbor za sigurnost, na čijem je čelu Bakir Alispahić, koji se nalazi na američkoj “crnoj listi” i za kojeg se smatra da je dugogodišnji dio iranskih veza u BiH.

Isti izvor naglašava da SDA ima i paravojni Odbor za obranu, gdje se nalazi i general Fikret Muslimović, koji je bio dio ratne linije za dovođenje i raspoređivanje mudžahedina u BiH, što, kako se navodi, ukazuje na vezu SDA s “iranskom linijom”.

“Vjerojatno ova dimenzija i nije važna za međunarodnu zajednicu, jer je za njih apsolutni prioritet globalna borba protiv terorizma i njegovo eliminiranje i zakonsko sankcioniranje na mjestima gdje nastaje, kako bi se prevenirali teroristički akti i upadi na tlo velikih sila i država”, navodi se u tekstu.

Pozivajući se na brojne medijske navode, “Avaz” tvrdi da je aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH i visoki dužnosnik SDA Bakir Izetbegović već dvadesetak godina glavni čovjek “iranske veze” u regiji.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH priopćeno je jučer da je Ahmetović s veleposlanicima SAD i Velike Britanije razgovarao o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u BiH i svijetu.

Ahmetović je istakao da u vrhu prioriteta ovog ministarstva ostaje borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije.

Dosadašnja suradnja sigurnosnih agencija ocijenjena je veoma dobrom, a istaknuta je i spremnost za nastavak i unapređivanje suradnje u borbi protiv svih sigurnosnih izazova.(Srna)