Published On: Sri, pro 10th, 2014

PINK FLOYD SE SVE VIŠE SLUŠA: Raste broj djece koja ne idu u osnovnu školu

Broj učenika u osnovnim školama u razdoblju od 2010./11. do 2014./15. školskih godina smanjen je za 30.909 učenika ili 13,84 posto.
Kako je navedeno u informaciji o upisu učenika u osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/15. godini, ovo smanjenje je evidentno u svim županijama, a iskazano u postotcima najizraženije je u Posavskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.
Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djeca koja uopće ne upisuju osnovnu školu, neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka.
U srednjim školama, navodi se da je, prema zbirnim podacima za osam županija u Federaciji BiH, broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini u odnosu na školsku 2010/11. godinu manji za 8.842 učenika ili 28,53 posto.
Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se, također, pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare